Paprykarz sojowy

Oto pomysł na pyszną przekąskę. Kto nie przepada za soją, może zrobić podobny paprykarz z dodatkiem mięsa (np. schabu) lub panierowanych boczniaków.

Wypróbuj nasz przepis na gulasz sojowy.
Wypróbuj nasz przepis na gulasz sojowy. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie kostki sojowej
  • po 1 papryce czerwonej i żółtej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Kostkę sojową gotować 5 min w osolonym wrzątku, odcedzić. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać papryki, doprawić solą, pieprzem i papryką mieloną, oprószyć ziołami prowansalskimi. Chwilę smażyć. Zalać przecierem pomidorowym, zagotować.

2. Oddzielnie przesmażyć kostkę sojową i dodać do sosu warzywnego. Gotować ok. 10 minut. Można udekorować świeżymi ziołami.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas