Paprykarz sojowy
Oto pomysł na pyszną przekąskę. Kto nie przepada za soją, może zrobić podobny paprykarz z dodatkiem mięsa (np. schabu) lub panierowanych boczniaków.
Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie kostki sojowej
- po 1 papryce czerwonej i żółtej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- ostra papryka w proszku
- olej
Sposób przygotowania:
1. Kostkę sojową gotować 5 min w osolonym wrzątku, odcedzić. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać papryki, doprawić solą, pieprzem i papryką mieloną, oprószyć ziołami prowansalskimi. Chwilę smażyć. Zalać przecierem pomidorowym, zagotować.
2. Oddzielnie przesmażyć kostkę sojową i dodać do sosu warzywnego. Gotować ok. 10 minut. Można udekorować świeżymi ziołami.