Papryki nadziewane

Kolorowa papryka faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem sera żółtego to pomysł na szybki, bardzo sycący oraz pożywny obiad z piekarnika. A jak smakuje!

Nie każdy wie, że faszerowana papryka to jedno z popisowych dań kuchni kresowej
Nie każdy wie, że faszerowana papryka to jedno z popisowych dań kuchni kresowej123RF/PICSEL

1. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i kroimy drobno. Podsmażamy na oleju do lekkiego zeszklenia cebuli.

2. Dodajemy mięso mielone, łyżkę przecieru/koncentratu pomidorowego, doprawiamy, całość solą i pieprzem oraz ewentualnie przyprawą do mięsa mielonego, krótko podsmażamy. Zdejmujemy z ognia.

3. Do podsmażonej zawartości patelni wbijamy jajka, mieszamy całość.

4. Papryki oczyszczamy, kroimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Wypełniamy połówki papryk powstałym mięsnym farszem. 

5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy papryki. Zapiekamy 40 min. w temp. 180-200 stopni. 15 min. przed końcem pieczenia posypujemy papryki startym serem. Możemy to zrobić już po upieczeniu - ser i tak się rozpuści. Dekorujemy papryki zieleniną, podajemy ciepłe. 

RADA

Farsz warto urozmaicać zgodnie z upodobaniami, np. dodatkiem boczku czy pieczarek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas