Papryki po toskańsku
Orzeszki piniowe (ew. pestki słonecznika) wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Składniki 4 porcje:
- 2 duże czerwone papryki
- 20 dag sera ricotta albo twarożku śmietankowego
- 15 dag sera feta
- 50-60 ml gęstego jogurtu bałkańskiego
- 1 spory ząbek czosnku
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 4 łyżki orzeszków piniowych albo pestek słonecznika
- sól
- biały
- pieprz
- sałata do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Orzeszki piniowe (ew. pestki słonecznika) wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Zrumień, ciągle mieszając. Przesyp na talerzyk i odłóż do wystudzenia. Oliwki grubo posiekaj.
2. Ricottę utrzyj z fetą i jogurtem na gładką masę. Domieszaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane oliwki. Masę przypraw solą i pieprzem.
3. Papryki przekrój wzdłuż na pół. Usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, napełnij serowym farszem. Paprykowe łódeczki ułóż na talerzach przykrytych listkami sałaty. Posyp orzeszkami piniowymi lub słonecznikiem. Podawaj np. z kawałkiem wiejskiego chleba.