Reklama

Reklama

Papryki po toskańsku

Orzeszki piniowe (ew. pestki słonecznika) wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.

Składniki 4 porcje:

  • 2 duże czerwone papryki
  • 20 dag sera ricotta albo twarożku śmietankowego 
  • 15 dag sera feta
  • 50-60 ml gęstego jogurtu bałkańskiego
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 4 łyżki orzeszków piniowych albo pestek słonecznika
  • sól
  • biały
  • pieprz
  • sałata do dekoracji

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Orzeszki piniowe (ew. pestki słonecznika) wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Zrumień, ciągle mieszając. Przesyp na talerzyk i odłóż do wystudzenia. Oliwki grubo posiekaj.

2. Ricottę utrzyj z fetą i jogurtem na gładką masę. Domieszaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane oliwki. Masę przypraw solą i pieprzem.

3. Papryki przekrój wzdłuż na pół. Usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, napełnij serowym farszem. Paprykowe łódeczki ułóż na talerzach przykrytych listkami sałaty. Posyp orzeszkami piniowymi lub słonecznikiem. Podawaj np. z kawałkiem wiejskiego chleba.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje