Paprykowe łódki
Duże papryki rozetnij, usuń pestki.
Składniki na 4 porcje:
- 2 duże papryki do nadziewania
Na farsz:
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szkl. kaszki kuskus
- 1 cebula po 1 małym strąku czerwonej i żółtej papryki
- 2-3 kawałki suszonych pomidorów
- po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, oregano i tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Duże papryki rozetnij, usuń pestki. Kuskus zalej wrzątkiem tak, aby woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Odstaw, by kuskus spęczniał. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pozostałe papryki oczyść, pokrój w kostkę. Suszone pomidory osącz, zachowaj 2-3 łyżki oliwy z zalewy, pomidory potnij w paseczki.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z pomidorów, wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij. Dołóż kosteczki papryki, smaż ok. 5 minut. Podsmażone warzywa połącz z kuskusem. Domieszaj pomidory, natkę, oregano oraz tymianek. Przypraw solą, pieprzem. Nałóż do połówek papryk.