Paprykowe łódki

Duże papryki rozetnij, usuń pestki.

Paprykowe łódki
Paprykowe łódki123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże papryki do nadziewania

Na farsz:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szkl. kaszki kuskus
  • 1 cebula po 1 małym strąku czerwonej i żółtej papryki
  • 2-3 kawałki suszonych pomidorów
  • po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, oregano i tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Duże papryki rozetnij, usuń pestki. Kuskus zalej wrzątkiem tak, aby woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Odstaw, by kuskus spęczniał. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pozostałe papryki oczyść, pokrój w kostkę. Suszone pomidory osącz, zachowaj 2-3 łyżki oliwy z zalewy, pomidory potnij w paseczki.

2. Na patelni rozgrzej oliwę z pomidorów, wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij. Dołóż kosteczki papryki, smaż ok. 5 minut. Podsmażone warzywa połącz z kuskusem. Domieszaj pomidory, natkę, oregano oraz tymianek. Przypraw solą, pieprzem. Nałóż do połówek papryk.

Zmysłowe smaki: Muffiny z białą czekoladą i malinamiInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas