Paprykowe mumie w cieście
Czas: około 40 minut; sztuka – 270 kcal.
1. Papryki umyj starannie pod bieżącą wodą, przekrój na połówki. Ostrożnie usuń gniazda nasienne, tak by powstały łódeczki.
2. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Wrzuć na patelnię z łyżką rozgrzanego oleju, przesmaż na jasnozłoty kolor.
3. Dodaj rozdrobnione widelcem mięso mielone (drobiowe lub mieszane). Smaż razem, mieszając, kilka minut. Powstały farsz połącz z koncentratem pomidorowym, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
4. Ciasto francuskie rozwiń, pokrój w cienkie paseczki. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przygotowany farsz rozłóż do paprykowych łódeczek. Każdą łódeczkę ostrożnie owiń paseczkami ciasta francuskiego (mają one imitować bandaże).
Ułóż na blasze. Piecz około 15 min w 200 st. Danie udekoruj gotowymi ozdobami.