Paprykowe steki z serem, grillowanymi pomidorami i cebulką

Z mięsa mielonego.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 mała cebula,
- po 1 małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce (po ok. 150 g),
- 125 g sera Gouda,
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- sól,
- czarny pieprz,
- 2 pomidory,
- 2 cebule,
- 200 g sosu Tzatziki,
- 60 g czarnych oliwek,
- 60 g zielonych Peperoni,
- bazylia do dekoracji,
- olej do smarowania tacki

Przygotowanie:

Warzywa umyć. Obraną małą cebulę, paprykę i ser gouda pokroić w drobną kostkę. Mięso wyrobić z cebulą, papryką, serem, bułką tartą i jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 4 owalne steki. Pomidory i pozostałe cebule pokroić w plasterki. Steki układać na naoliwionej tacce i piec na rozgrzanym grillu 10-15 minut od czasu do czasu obracając. Podczas ostatnich 4-5 minut grillowania dodać pomidory i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Steki podawać z pomidorami, cebulą, sosem Tzatziki, oliwkami i papryczkami Peperoni. Dekorować bazylią.
Czas przygotowania 35 minut
Jedna porcja zawiera 2180 kJ/521 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas