Paprykowe steki z serem, grillowanymi pomidorami i cebulką
Z mięsa mielonego.

Składniki dla 4 osób:
- 1 mała cebula, - po 1 małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce (po ok. 150 g), - 125 g sera Gouda, - 500 g mieszanego mięsa mielonego, - 2 łyżki bułki tartej, - 1 jajko, - sól, - czarny pieprz, - 2 pomidory, - 2 cebule, - 200 g sosu Tzatziki, - 60 g czarnych oliwek, - 60 g zielonych Peperoni, - bazylia do dekoracji, - olej do smarowania tacki
Przygotowanie:
Warzywa umyć. Obraną małą cebulę, paprykę i ser gouda pokroić w drobną kostkę. Mięso wyrobić z cebulą, papryką, serem, bułką tartą i jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 4 owalne steki. Pomidory i pozostałe cebule pokroić w plasterki. Steki układać na naoliwionej tacce i piec na rozgrzanym grillu 10-15 minut od czasu do czasu obracając. Podczas ostatnich 4-5 minut grillowania dodać pomidory i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Steki podawać z pomidorami, cebulą, sosem Tzatziki, oliwkami i papryczkami Peperoni. Dekorować bazylią. Czas przygotowania 35 minut Jedna porcja zawiera 2180 kJ/521 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!