Paprykowy dla ochłody

Smakuje niczym hiszpańskie gazpacho!

Oto danie idealne na upały
Oto danie idealne na upały 123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 duże mięsiste żółte papryki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 pomidory,
  • cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • do smaku: sól, pieprz,
  • do ozdoby: natka, ewentualnie grzanki.

Cebulę drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę na złoty kolor. Papryki i pomidory porządnie wyszoruj, rozetnij, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Odłóż 2 łyżki. Pozostałą paprykę zmieszaj z cząstkami pomidorów, dodaj do cebuli i chwilę razem duś. Warzywa zalej bulionem i gotuj 15 min. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do schłodzenia.

Gdy zupa będzie chłodna, zmiksuj na gładki krem. Jeszcze raz dopraw. Tuż przed podaniem posyp odłożoną papryką i udekoruj natką. Chłodnik możesz podać np. z grzankami z bułki.

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?