Paprykowy dla ochłody
Smakuje niczym hiszpańskie gazpacho!

Składniki
- 3 duże mięsiste żółte papryki,
- 1 papryka czerwona,
- 2 pomidory,
- cebula,
- 2 łyżki oliwy,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- do smaku: sól, pieprz,
- do ozdoby: natka, ewentualnie grzanki.
Cebulę drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę na złoty kolor. Papryki i pomidory porządnie wyszoruj, rozetnij, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Odłóż 2 łyżki. Pozostałą paprykę zmieszaj z cząstkami pomidorów, dodaj do cebuli i chwilę razem duś. Warzywa zalej bulionem i gotuj 15 min. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do schłodzenia.
Gdy zupa będzie chłodna, zmiksuj na gładki krem. Jeszcze raz dopraw. Tuż przed podaniem posyp odłożoną papryką i udekoruj natką. Chłodnik możesz podać np. z grzankami z bułki.