Paprykowy miszmasz z ziołami
Smakowita makaronowa sałatka z pysznym paprykowym sosem zrobi furorę na każdej imprezie. Z łatwością przygotuje ją nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni.

Składniki
- 40 dag makaronu świderki
- 2 pomidory
- 2 gałązki bazylii
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- po 1 żółtej i zielonej papryce
- 10 dag sera typu parmezan
- czerwona cebula
- sól
- listki bazylii do dekoracji
- sos:
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki pasty ajwar
- kawałek (3 cm) świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotuj 4 litry wody z 1 łyżką soli. Wsyp makaron. Zmniejsz płomień, gotuj minutę krócej niż zaleca producent. 2. Papryki umyj, wytrzyj. Rozetnij je na połówki, usuń środki z pestkami, pokrój w niezbyt dużą kostkę albo w cienkie paseczki. Wrzuć do makaronu 3 minuty przed końcem gotowania. Następnie wszystko odcedź na durszlaku, przelej zimną wodą, dobrze osącz. 3. Pomidory umyj, osusz. Pokrój na ósemki, wycinając twarde głąby. Cebulę obierz, posiekaj. Bazylię i natkę pietruszki opłucz. Listki poodrywaj od gałązek, drobno je pokrój. Ser zetrzyj na tarce o małych otworkach. Sos: czosnek obierz, papryczkę chili oczyść z pestek. Warzywka drobno posiekaj. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworkach. Na patelnię wlej olej. Wrzuć czosnek i chili. Podsmaż na małym płomieniu. Dołóż ajwar i imbir. Mieszając, podgrzewaj minutę. 4. Makaron z papryką przełóż do miski, dodaj sos, połowę sera i ziół, wymieszaj. Rozłóż na talerze, obłóż pomidorami. Posyp cebulką, resztą sera i ziół. Udekoruj.