Parówki faszerowane
Szybka i smaczna przekąska.
- 4 parówki,
- 4 plastry wędzonego boczku,
- 4 plasterki żółtego sera,
- ogórek, pomidor,
- mielona, słodka papryka,
- słoiczek majonezu,
- słoiczek keczupu,
- łyżka oleju
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić na dość szerokie plastry, zeszklić na oleju. Parówki obrać ze skórki, naciąć wzdłuż. Do nacięcia włożyć po kawałku sera żółtego. Każdą parówkę owinąć cienkim plastrem boczku. Tak przygotowane ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć cebulą, oprószyć mieloną, słodką papryką. Zapiec w średnio gorącym piekarniku aż parówki dobrze się zrumienią. Podawać od razu z kromką pieczywa posmarowaną masłem. Do potrawy pasuje sałatka z pomidorów i ogórków oraz, jeżeli ktoś lubi, odrobina keczupu i majonezu.
Czas przygotowania 20 minut