Parówki na cenzurowanym
Chcemy dawać naszym dzieciom to, co najlepsze. Niestety, bywa, że nie wiemy, czym naprawdę karmimy swoje pociechy.
Często na ich talerzach pojawiają się parówki, przez lata uznawane w Polsce za produkt dietetyczny. Tymczasem zawierają one sporo tłuszczu, a czasami też, inne substancje, jak choćby konserwanty przedłużające trwałość żywności.
Kiedy po gotowaniu parówek woda, w której były, ma kolor pomarańczowy, oznacza to, że producent nie jest uczciwy polepszając smak i kolor produktu barwnikiem.
Dlatego zawsze lepiej kupować mięso u sprawdzonego producenta. Należy też czytać na etykiecie jego skład.
Ważne zasady
● Wybieraj produkty z pewnego źródła. Kupuj mięsa, które posiadają certyfikaty QAFP oraz inne zaświadczenia, gwarantujące ich bezpieczne pochodzenie.
● Podawaj wartościowe kąski. Dla dziecka wybieraj np. mięso z udka, piersi lub polędwicę. Maluch do 3 lat nie powinien jadać podrobów ani resztek, np. skórek.
● Lepiej rób domowe wędliny. Gotowe wyroby, zwłaszcza te paczkowane, często zawierają konserwanty oraz różne dodatki, np. soję. Dlatego lepiej duś lub piecz całe kawałki mięsa, a potem krój je w plasterki. Możesz je układać na kanapkach lub dodawać do sałatek.