Pascha
Tradycyjny przepis.

Składniki:
- 1 kg półtłustego sera białego, - 12 dag masła, - 5 jajek, - 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany,- 10 dag rodzynek, - 20 dag cukru, - skórka otarta z cytryny, - po łyżce kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej, - kandyzowane owoce
Przygotowanie:
Świeży ser półtłusty najpierw trzykrotnie powinnaś zmielić w maszynce do mięsa, używając sitka o najdrobniejszych oczkach. Najlepszą masę serową o kremowej konsystencji uzyskasz również wtedy, gdy zmiksujesz półtłusty ser przez około 2-3 W rondlu roztop masło. Następnie dodaj 5 wybitych jaj, kwaśną śmietanę i zmielony ser. Stale mieszając, podgrzewaj na wolnym ogniu. (Uwaga! Nie pozwól, by masa się zagotowała!). Kiedy w masie zauważysz pęcherzyki powietrza, zdejmij rondel z ognia. Ostudź masę, od czasu do czasu. Do letniej masy wsyp rodzynki, pokrojoną kandyzowaną skórkę,owoce oraz rdzeń z laski wanilii (lub drobno posiekany strączek), skórkę otartą z cytryny i cukier. Delikatnie wszystko przemieszaj. Następnie formę na paschę (może być gliniana doniczka). Formą wypełnioną masą, lekko uderz w stół. Dzięki temu zabiegowi uwolnisz pęcherzyki powietrza. Przykryj talerzem lub drewnianą deseczką do krojenia, ustaw na podstawce, do której spłynie serwatka, i ochładzaj przez 24 godziny. Gotową paschę wyłóż .