Pasta ajwar

Aktualizacja

Pasta ajwar to słynny serbski przysmak. Jego fenomen nie dziwi - nie dość, że pasta ajwar jest pyszna, to z powodzeniem zastępuje ketchup. Może być też wykorzystywana jako smarowidło do pieczywa.

Tradycyjny przepis na pastę ajwar uwzględnia jeszcze dodatek bakłażana i octu
Tradycyjny przepis na pastę ajwar uwzględnia jeszcze dodatek bakłażana i octu123RF/PICSEL

Pasta ajwar - jak zrobić

1. Papryki na ajwar oczyszczamy, osuszamy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych. 

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej papryki. Pieczemy 30 min. w temp. 180 stopni (w opcji góra-dół). Upieczone papryki nakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do przestygnięcia.

3. Cebulę na pastę ajwar myjemy, obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na oleju aż do zrumienienia. Wtedy dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i smażymy wszystko razem jeszcze 1-2 minuty, mieszając i pilnując, by warzywa się nie przypaliły.

4. Z przestudzonych paprykowych połówek zdejmujemy skórki (powinny łatwo odchodzić). Umieszczamy obrane papryki i podsmażone warzywa w naczyniu blendera, dodajemy szczyptę soli oraz przyprawy paprykę ostrą i słodką (łącznie ok. pół łyżeczki). Blendujemy całość na masę, w której wyczuwalne będą małe kawałeczki warzyw. Przekładamy pastę ajwar do czystych słoików i pasteryzujemy ok. 30 min.

Szukasz inspiracji na inne pasty do chleba? Koniecznie spróbuj:

Pasta z awokado

Mięsne smarowidło do pieczywa

Pasta z pieczonego czosnku

* * *

Zobacz także:

Pasta z pieczonego bakłażanaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas