Pasta fasolowa curry z pieczoną marchewką
Pasta, którą możemy się zajadać podczas kolacji ze znajomymi lub w trakcie oglądania ulubionego serialu. Smakuje obłędnie!
![Pasta fasolowa curry z pieczoną marchewką](https://i.iplsc.com/0009S8LVQJIW1G5E-C322-F4.webp)
Podstawą curry są przyprawy. Najczęściej stosowane to kurkuma, kozieradka, kolendra, kmin rzymski, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, imbir, pieprz cayenne, czarny pieprz, kardamon, czosnek, gorczyca, chili.
Sposób przygotowania:
Marchewki myjemy, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli mamy dynię - myjemy ją, przecinamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki i pieczemy tak jak marchewkę. Możemy także dodać dynię do pasty razem z marchewką.
Fasolę odsączamy. Wrzucamy do blendera, dodajemy tahinę, czosnek przeciśnięty przez praskę, curry i olej lub wodę. Dokładamy upieczoną i ostudzoną marchewkę lub (i) dynię. Doprawiamy solą. Blendujemy na gładką masę.
Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Podajemy z odsączonymi kukurydzą i ciecierzycą oraz wegańskim majonezem. Warzywa serwujemy jako dodatki do kanapek z pastą fasolową.
1 porcja zawiera: ok. 107 kcal/447 kJ, 7 g węglowodanów, 2,7 g białka, 7,5 g tłuszczu
Przepis pochodzi z książki "Wege energia. Moc i siła z roślin" autorstwa Katarzyny Gubały:
![Okładka książki "Wege energia. Moc i siła z roślin"](https://i.iplsc.com/0009S12ZP5KFFUYE-C322-F4.webp)