Reklama

Reklama

Pasta fasolowa curry z pieczoną marchewką

Pasta, którą możemy się zajadać podczas kolacji ze znajomymi lub w trakcie oglądania ulubionego serialu. Smakuje obłędnie!

Podstawą curry są przyprawy. Najczęściej stosowane to kurkuma, kozieradka, kolendra, kmin rzymski, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, imbir, pieprz cayenne, czarny pieprz, kardamon, czosnek, gorczyca, chili.

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 2 marchewki lub 200 g dyni hokkaido (w sezonie)
  • oliwa do skropienia
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżka tahiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 4 łyżki oleju lnianego lub wody
  • sól do smaku

Składniki - dodatkowe:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki majonezu na wodzie z ciecierzycy

Sposób przygotowania:

Reklama

Marchewki myjemy, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli mamy dynię - myjemy ją, przecinamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki i pieczemy tak jak marchewkę. Możemy także dodać dynię do pasty razem z marchewką.

Fasolę odsączamy. Wrzucamy do blendera, dodajemy tahinę, czosnek przeciśnięty przez praskę, curry i olej lub wodę. Dokładamy upieczoną i ostudzoną marchewkę lub (i) dynię. Doprawiamy solą. Blendujemy na gładką masę.

Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Podajemy z odsączonymi kukurydzą i ciecierzycą oraz wegańskim majonezem. Warzywa serwujemy jako dodatki do kanapek z pastą fasolową.

1 porcja zawiera: ok. 107 kcal/447 kJ, 7 g węglowodanów, 2,7 g białka, 7,5 g tłuszczu

Przepis pochodzi z książki "Wege energia. Moc i siła z roślin" autorstwa Katarzyny Gubały:

Dowiedz się więcej na temat: dieta wegańska | pasty do chleba | pasty do kanapek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje