Pasta fasolowa curry z pieczoną marchewką
Pasta, którą możemy się zajadać podczas kolacji ze znajomymi lub w trakcie oglądania ulubionego serialu. Smakuje obłędnie!
Podstawą curry są przyprawy. Najczęściej stosowane to kurkuma, kozieradka, kolendra, kmin rzymski, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, imbir, pieprz cayenne, czarny pieprz, kardamon, czosnek, gorczyca, chili.
Sposób przygotowania:
Marchewki myjemy, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli mamy dynię - myjemy ją, przecinamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki i pieczemy tak jak marchewkę. Możemy także dodać dynię do pasty razem z marchewką.
Fasolę odsączamy. Wrzucamy do blendera, dodajemy tahinę, czosnek przeciśnięty przez praskę, curry i olej lub wodę. Dokładamy upieczoną i ostudzoną marchewkę lub (i) dynię. Doprawiamy solą. Blendujemy na gładką masę.
Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Podajemy z odsączonymi kukurydzą i ciecierzycą oraz wegańskim majonezem. Warzywa serwujemy jako dodatki do kanapek z pastą fasolową.
1 porcja zawiera: ok. 107 kcal/447 kJ, 7 g węglowodanów, 2,7 g białka, 7,5 g tłuszczu
Przepis pochodzi z książki "Wege energia. Moc i siła z roślin" autorstwa Katarzyny Gubały: