Pasta fasolowa curry z pieczoną marchewką

Pasta, którą możemy się zajadać podczas kolacji ze znajomymi lub w trakcie oglądania ulubionego serialu. Smakuje obłędnie!

Pasta fasolowa curry z pieczoną marchewką
Pasta fasolowa curry z pieczoną marchewką materiały prasowe

Podstawą curry są przyprawy. Najczęściej stosowane to kurkuma, kozieradka, kolendra, kmin rzymski, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, imbir, pieprz cayenne, czarny pieprz, kardamon, czosnek, gorczyca, chili.

Sposób przygotowania:

Marchewki myjemy, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli mamy dynię - myjemy ją, przecinamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki i pieczemy tak jak marchewkę. Możemy także dodać dynię do pasty razem z marchewką.

Fasolę odsączamy. Wrzucamy do blendera, dodajemy tahinę, czosnek przeciśnięty przez praskę, curry i olej lub wodę. Dokładamy upieczoną i ostudzoną marchewkę lub (i) dynię. Doprawiamy solą. Blendujemy na gładką masę.

Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Podajemy z odsączonymi kukurydzą i ciecierzycą oraz wegańskim majonezem. Warzywa serwujemy jako dodatki do kanapek z pastą fasolową.

1 porcja zawiera: ok. 107 kcal/447 kJ, 7 g węglowodanów, 2,7 g białka, 7,5 g tłuszczu

Przepis pochodzi z książki "Wege energia. Moc i siła z roślin" autorstwa Katarzyny Gubały:

Okładka książki "Wege energia. Moc i siła z roślin"
Okładka książki "Wege energia. Moc i siła z roślin"materiały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas