Pasta tahini - aromatyczny dodatek do sosów i wypieków

Czym byłby hummus bez tahini? Pasta z mielonych nasion sezamu nadaje mu wyrazisty smak. Można ją również wykorzystywać do wielu sosów, szczególnie, że poza wyrazistym smakiem, wyróżnia się również wieloma walorami zdrowotnymi.

Pasta tahini
Pasta tahini123RF/PICSEL

Tę niezwykle prostą w przygotowaniu pastę warto włączyć do wielu codziennych dań - doskonale sprawdzi się jako aromatyczny dodatek do sosów sałatkowych, wzbogaci również smak nieco cięższych, kremowych dipów.

- Jeśli chodzi o zastosowanie tahini w kuchni, to możliwości są nieograniczone. Ponieważ tahini ma właściwości emulgujące, doskonale sprawdzi się w sosach sałatkowych, dodając im kremowej konsystencji i wyrazistego smaku i aromatu. Ciekawym połączeniem będzie jej ziemisty, nieco orzechowy posmak wykorzystany do słodkich wypieków, świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup. Pastę z mielonych ziaren sezamu można połączyć z czosnkiem i sokiem z cytryny i przygotować z niej marynatę do mięsa i ryb - radzi na łamach Food and Nutrition Sara Haas, dietetyk i szefowa kuchni.

Haas podkreśla również liczne właściwości odżywcze pasty tahini. Pasta z mielonych migdałów to źródło zdrowych tłuszczów i białka, jest również źródłem wapnia, żelaza, magnezu i potasu a także witaminy B.

(PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas