Pasta z cieciorki
Cieciorka to jedno z najpopularniejszych warzyw w krajach arabskich. Jej ogromną zaletą jest duża zawartość białka, które przypomina to pochodzenia zwierzęcego. Przepisy z cieciorką są zdrowe, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim pyszne. Z jej pomocą przyrządzimy zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację.
Składniki:
- 1 puszka cieciorki gotowanej marki Jasmeen
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżych listków bazylii
- oliwa z oliwek
- pieczywo
- pieprz
Przygotowanie:
Do miski wkładamy odcedzoną cieciorkę i pokrojonego pomidora.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz garść listków bazylii.
Całość skrapiamy odrobiną oliwy i dodajemy trochę pieprzu dla poprawienia smaku. Następnie całą zawartość miski dokładnie blendujemy.
W tym samym czasie wkładamy do tostera lub piekarnika pieczywo pokrojone w cienkie kromki.
Kiedy będzie już lekko zapieczone, smarujemy je powstałą pastą i podajemy z listkami świeżej bazylii na wierzchu.