Pasta z cieciorki

Cieciorka to jedno z najpopularniejszych warzyw w krajach arabskich. Jej ogromną zaletą jest duża zawartość białka, które przypomina to pochodzenia zwierzęcego. Przepisy z cieciorką są zdrowe, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim pyszne. Z jej pomocą przyrządzimy zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację.

Taka pasta smakuje wyjątkowo
Taka pasta smakuje wyjątkowo materiały prasowe

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki gotowanej marki Jasmeen
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżych listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • pieczywo
  • pieprz  
Cieciorka jest niezwykle zdrowa
Cieciorka jest niezwykle zdrowa materiały prasowe

Przygotowanie:

Do miski wkładamy odcedzoną cieciorkę i pokrojonego pomidora.

Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz garść listków bazylii.

Całość skrapiamy odrobiną oliwy i dodajemy trochę pieprzu dla poprawienia smaku. Następnie całą zawartość miski dokładnie blendujemy.

W tym samym czasie wkładamy do tostera lub piekarnika pieczywo pokrojone w cienkie kromki.

Kiedy będzie już lekko zapieczone, smarujemy je powstałą pastą i podajemy z listkami świeżej bazylii na wierzchu.

Prosty przepis na wyborne leczoInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas