Pasta z zielonego grochu
Taka pasta idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadań i przekąsek.
Składniki:
- 1/2 szklanki zielonego łuskanego grochu
- 1/2 wodorostu wakame (sklepy ze zdrową żywnością)
- pęczek natki pietruszki
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- duży ząbek czosnku
- garść prażonych pestek dyni
- 1/2 łyżeczki oliwy do gotowania
- 5-6 łyżek oleju z pestek dyni
- kilka kropli soku z cytryny
- po szczypcie kurkumy, majeranku i kuminu
Sposób przygotowania:
1. Groch namocz na 12 godzin. Wodę z moczenia odlej, groch wypłucz. Wrzuć go z powrotem do garnka, dodaj majeranek, kumin, wodorost wakame i część natki pietruszki. Zalej 1 i 1/2 szklanki wody, gotuj na małym ogniu. Po 30 minutach dodaj oliwę i gotuj jeszcze ok. godziny (groch musi być dobrze ugotowany), zbierając szumowiny.
2. Przełóż groch do wysokiego naczynia i dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksuj blenderem.