Popularny błąd "psuje" święta. Takiej jarzynowej nawet nikt nie chce jeść
Sałatka jarzynowa może czasami wywoływać spory, które dotyczą użycia składników. Takie niesnaski trzeba jednak odłożyć na bok w sytuacji, kiedy nasze popisowe danie podchodzi wodą. Wtedy sałatka jarzynowa nie zachęca do jedzenia, więc cały trud idzie na marne. Dlaczego tak się dzieje? Wyjaśnienie znajdziesz poniżej.

Dlaczego sałatka jarzynowa podchodzi wodą?
Jeśli sałatka jarzynowa zaraz po wyciągnięciu z lodówki podchodzi z wodą, to nie znak, że nadaje się do kosza i się zepsuła. Po prostu w większości przypadków winą należy obwinić użyte składniki, które pod wpływem soli oddają nadmiar płynów do naszej sałatki. W takim przypadku lepiej zapobiegać takim sytuacjom w przyszłości i to w banalny sposób.
Mniej przyprawy: sałatka jarzynowa będzie idealna

Skoro wiemy, że sałatka jarzynowa może podchodzić wodą przez sól, trzeba wiedzieć, jak ją dodawać poprawnie. Jeśli zdarza nam się nagminnie, że przygotowana przez nas przekąska staje się wodnista, to warto dodawać nie tylko mniej przyprawy, ale także później - zaraz przed podaniem jej na świąteczny stół. Taki zabieg może spowodować, że faktycznie sałatka jarzynowa, nawet na drugi dzień, będzie apetyczna.
Sałatka jarzynowa będzie idealna. O tym pamiętaj
Każdy doskonale wie, jakie składniki powinny się znaleźć w sałatce jarzynowej. Jeśli mamy do wyboru warzywa konserwowe: groszek, kukurydzę lub inne, to powinniśmy je bardzo dobrze odsączyć, aby zminimalizować ryzyko rozwodnienia sałatki.
A co z warzywami korzeniowymi? Zarówno marchewka, jak i pietruszka czy seler po ugotowaniu powinny być również dobrze ostudzone oraz odsączone, aby było w nich jak najmniej wody.
Z drugiej strony, wiele osób poleca, aby w sałatce jarzynowej było nieco więcej ziemniaków. Według nich to właśnie one chłoną nadmiar wilgoci, dlatego finalnie nasza przekąska jest mniej wodnista.
Ogórki kiszone? One są zarówno częstym, jak i problematycznym komponentem w sałatkach jarzynowych. Dlaczego? Ponieważ mogą oddawać do przekąski bardzo dużo wody. Dlatego przed umieszczeniem ich w misce, możemy je pokroić w kostkę, a później odczekać, aż nadmiar wody wypłynie.
Zobacz również:
Przechowywanie sałatki jarzynowej
Ile przygotować sałatki jarzynowej na święta? Tutaj nigdy nie ma idealnej odpowiedzi, a o nadmiarze tego dania w Internecie krąży mnóstwo żartów. Wart jednak dwa razy przemyśleć, zanim zabierzemy się do pracy, ponieważ nadmiar sałatki jarzynowej szkodzi. Nie dość, że można ją przechowywać w lodówce około dwóch dni, to na dodatek nie zaleca się jej mrożenia. Aby zapobiec niepotrzebnemu marnotrawstwu, lepiej zachować umiar.