Pasterski przysmak
Ta zapiekanka nie ma sobie równych. Smakuje obłędnie, a do tego jest wyjątkowo sycąca. Podaj ją na obiad lub kolację - domownicy będą zachwyceni!

Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- masło
- mleko
- 60 dag mięsa mielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- koncentrat pomidorowy
- bulion
- 1 jajko
- olej
- 3 łyżki szczypiorku
- sól, pieprz
6 porcji
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj obrane ziemniaki. Przepuść je przez praskę, połącz 1/2 szkl. mleka i łyżką masła, dopraw solą. Poszatkuj cebulę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek, startą marchewkę, mięso i szczypiorek.
2. Wlej szklankę bulionu, duś 5 min. Dopraw koncentratem, solą i pieprzem. Masę przełóż do formy.
3. Na wierzchu umieść purée z ziemniaków. Polej roztrzepanym jajkiem. Piecz 30 min w 180°C.