Reklama

Reklama

Pasterski przysmak

Ta zapiekanka nie ma sobie równych. Smakuje obłędnie, a do tego jest wyjątkowo sycąca. Podaj ją na obiad lub kolację - domownicy będą zachwyceni!

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • masło
  • mleko
  • 60 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • koncentrat pomidorowy
  • bulion
  • 1 jajko
  • olej
  • 3 łyżki szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj obrane ziemniaki. Przepuść je przez praskę, połącz 1/2 szkl. mleka i łyżką masła, dopraw solą. Poszatkuj cebulę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek, startą marchewkę, mięso i szczypiorek.

Reklama

2. Wlej szklankę bulionu, duś 5 min. Dopraw koncentratem, solą i pieprzem. Masę przełóż do formy.

3. Na wierzchu umieść purée z ziemniaków. Polej roztrzepanym jajkiem. Piecz 30 min w 180°C.

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje