Paszteciki nadziewane grzybami i orzechami włoskimi
Idealny dodatek do barszczu czerwonego!

Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 50 g mrożonych podgrzybków
- 1 cebula
- 1 kostka masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 1 jajko
Sposób przygotowania
Na blacie rozkładamy gotowe ciasto francuskie. Podgrzybki po rozmrożeniu kroimy w drobną kostkę i podsmażamy razem z cebulą na maśle. Do podgrzybków dodajemy posiekane orzechy oraz natkę pietruszki. Wszystkie składniki doprawiamy solą i pieprzem. Następnie na blacie rozkładamy ciasto francuskie. Przekładamy na nie farsz i całość zwijamy w rulon. Gotowy rulon kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie paszteciki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni.