Paszteciki z bryndzą
Pyszna przekąska.
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego lub: kostka masła, 1 i 1/2 szklani mąki, szklanka wody, sól,
- opakowanie bryndzy,
- 10 dag serka śmietankowego,
- tymianek, cząber, ziarna sezamu, kminek.
Przygotowanie:
Ciasto mrożone rozmrozić lub zrobić ciasto francuskie: z przesianej mąki, soli i wody wyrobić niezbyt gęste, gładkie ciasto. Odstawić do lodówki. Rozwałkować ciasto, kłaść na nim plastry masła, zakładać jak kopertę, wałkować. Odstawić do schłodzenia. Tak postępować kilkakrotnie. Ciasto pokroić w kwadraty o boku 10 cm. Na każdy kwadrat nałożyć bryndzę wymieszaną z serkiem i ziołami. Zalepić. Paszteciki układać na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem lub sezamem. Piec 30 minut w temp. 200 st. C.
Porcja - 380 kcal
Czas przygotowania: 70 minut