Najlepsze ciasto na Dzień Dziecka? Truskawkowa Charlotte!

Charlotte z truskawkami to idealne ciasto na Dzień Dziecka
Charlotte z truskawkami to idealne ciasto na Dzień DzieckaCanvaProINTERIA.PL

Zobacz również:

Charlotte z truskawkami - przepis krok po kroku

  • ok. 200-250 g biszkoptów podłużnych (ladyfingers)
  • 500g truskawek + garść do dekoracji
  • 400 ml śmietanki kremówki 36 procent tłuszczu
  • 250g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki (do smaku) cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 łyżeczki agaru)
  • ok. 4 łyżki wody do żelatyny
  • łyżka soku z cytryny
  • listki mięty - do dekoracji
  1. Umyj, osusz i odszypułkuj truskawki. Około 300-350 g zblenduj z łyżką soku z cytryny na gładkie puree. Resztę pokrój w kostkę - dodasz je później do masy.
  2. Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw na kilka minut do napęcznienia, a następnie lekko podgrzej (np. w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), aż się całkowicie rozpuści. Nie gotuj!
  3. Ubij zimną kremówkę na sztywno. Dodaj mascarpone i cukier puder, zmiksuj krótko do połączenia składników. Dodaj truskawkowe puree i zmiksuj na niskich obrotach.
  4. Do masy dodaj rozpuszczoną, lekko przestudzoną żelatynę - najpierw wymieszaj ją z kilkoma łyżkami masy, a potem połącz z całością. Na koniec wsyp pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Na dnie formy wyłóż krążek papieru do pieczenia. Biszkopty ustaw pionowo wzdłuż boków tortownicy (możesz je lekko przyciąć od spodu). Na dno też możesz położyć kilka biszkoptów (opcjonalnie).
  6. Wlej truskawkową masę, wyrównaj. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  7. Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami i listkami mięty. Możesz też oprószyć całość cukrem pudrem oraz ewentualnie obwiązać dekoracyjną wstążką.
  • jeśli chcesz uzyskać bardziej sztywną masę - zwiększ ilość żelatyny o pół łyżeczki
  • do dekoracji świetnie sprawdzi się bita śmietana lub galaretka truskawkowa
  • zamiast mascarpone możesz użyć serka śmietankowego typu Philadelphia - masa będzie lżejsza, ale równie dobra
  • owoce możesz dowolnie wymieniać, np. na borówki, maliny
  • możesz także przygotować czekoladową wersję ciasta, mieszając rozpuszczoną czekoladę z kremem śmietanowym, a całość posypać tartą czekoladą
Dwa ciasta otoczone biszkoptami, jedno udekorowane borówkami i przewiązane fioletową wstążką, drugie z truskawkami, listkami mięty i czerwoną wstążką.
Charlotte możesz zrobić z innymi owocami, np. borówkami, malinami lub wersję czekoladowąCanvaProINTERIA.PL

Zobacz również:

Patoplace na polskich osiedlach. Jak naprawić przestrzeń dla najmłodszych?INTERIA.PL