Pasztet pieczarkowy

Pasztet nie musi być zrobiony z mięsa. Równie smaczny i zdrowy jest ten z kaszy gryczanej oraz pieczarkami. Ten robi się bardzo łatwo - wypróbuj nasz przepis.

Pasztet nie musi być zrobiony z mięsa.
Pasztet nie musi być zrobiony z mięsa. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej
  • łyżka masła
  • tymianek
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • natka zielonej pietruszki
  • 3 łyżki bezglutenowej bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna
  • olej
  • kminek

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną ugotować na sypko dodając przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól). Cebulę oraz pieczarki udusić na odrobinie oleju. Kaszę i pieczarki zmiksować, dodać śmietanę, jajko i doprawić do smaku resztą przypraw (bez kminku).

Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bezglutenową bułką tartą, wierzch posypać kminkiem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas