Pasztet pieczarkowy
Pasztet nie musi być zrobiony z mięsa. Równie smaczny i zdrowy jest ten z kaszy gryczanej oraz pieczarkami. Ten robi się bardzo łatwo - wypróbuj nasz przepis.
Składniki:
- 30 dkg pieczarek
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej
- łyżka masła
- tymianek
- imbir
- gałka muszkatołowa
- ziele angielskie
- liść laurowy
- natka zielonej pietruszki
- 3 łyżki bezglutenowej bułki tartej
- sól
- pieprz
- przyprawa warzywna
- olej
- kminek
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną ugotować na sypko dodając przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól). Cebulę oraz pieczarki udusić na odrobinie oleju. Kaszę i pieczarki zmiksować, dodać śmietanę, jajko i doprawić do smaku resztą przypraw (bez kminku).
Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bezglutenową bułką tartą, wierzch posypać kminkiem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.