Pasztet w cieście z żurawiną
Wyjątkowy przepis.
- 35 dag wątróbki drobiowej,
- 2 jajka,
- po 25 dag piersi kurczaka i boczku,
- 1/2 litra mleka,olej,
- ząbek czosnku,
- 3 kromki chleba bez skórki, ziarna jałowca i pieprzu,
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 12 plastrów boczku (do owijania),
- tymianek,
- 2 łyżki winiaku,
- 60 dag kruchego ciasta.
Przygotowanie:
1. Wątróbkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Boczek, kurczaka i wątróbkę pokroić. Zemleć. Dodać roztarte przyprawy, czosnek i chleb umoczony w winiaku i jajku. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Polędwiczki obsmażyć na oleju.
2. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i boki. Na cieście ułożyć plastry boczku i połowę masy. Polędwiczki owinąć plastrami boczku.
3. Ułożyć w formie, przykryć resztą masy, plastrami boczku i ciastem. Wierzch posmarować jajkiem. Piec około godziny w temp. 190 st. C.