Pasztet z jajkiem
Ugotuj na twardo 6 jajek. Wyjmij je, przestudź, polewając zimną wodą.
Składniki 6 porcji:
- 80 dag karkówki
- 20 dag wątróbek drobiowych
- 15 dag surowego boczku
- 1 duża cebula
- 8 jajek
- 1 czerstwa kajzerka
- 120 ml mleka
- 2 łyżki masła
- zioła prowansalskie
- mielona słodka papryka
- sól
- pieprz
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj na twardo 6 jajek. Wyjmij je, przestudź, polewając zimną wodą. Potem obierz ze skorupki i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie wątróbki oczyść, wymocz, kilka razy zmieniając wodę, dobrze osącz. Kajzerkę porwij na kawałeczki, zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Cebulę obierz, drobno posiekaj.2. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dołóż wątróbki i mieszając, smaż 3-5 minut (ale nie dłużej, bo wątróbki staną się twarde i niesmaczne). Karkówkę oraz boczek umyj, osusz, Pasztet z jajkiem 6 porcji 35 min ok. 60 min pokrój na kawałki. Przygotowane mięsa zmiel razem z odciśniętą bułką i wątróbkami. Do masy mięsnej wbij pozostałe jajka. Przypraw do smaku ziołami prowansalskimi, słodką papryką, pieprzem oraz solą. Wyrób.3. Podłużną żaroodporną formę grubo posmaruj tłuszczem. Spód i brzegi obficie oprósz tartą bułką. Z masy uformuj gruby placek. Wzdłuż jednego z boków ustaw jajka ugotowane na twardo. Zwiń i uformuj pieczeń. Ułóż ją w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz około godziny.