Pasztet z jajkiem

Ugotuj na twardo 6 jajek. Wyjmij je, przestudź, polewając zimną wodą.

Pasztet z jajkiem
Pasztet z jajkiem123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki 6 porcji:

  • 80 dag karkówki
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • 15 dag surowego boczku
  • 1 duża cebula
  • 8 jajek
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 120 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • zioła prowansalskie
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania:
1. Ugotuj na twardo 6 jajek. Wyjmij je, przestudź, polewając zimną wodą. Potem obierz ze skorupki i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie wątróbki oczyść, wymocz, kilka razy zmieniając wodę, dobrze osącz. Kajzerkę porwij na kawałeczki, zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Cebulę obierz, drobno posiekaj.2. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dołóż wątróbki i mieszając, smaż 3-5 minut (ale nie dłużej, bo wątróbki staną się twarde i niesmaczne). Karkówkę oraz boczek umyj, osusz, Pasztet z jajkiem 6 porcji 35 min ok. 60 min pokrój na kawałki. Przygotowane mięsa zmiel razem z odciśniętą bułką i wątróbkami. Do masy mięsnej wbij pozostałe jajka. Przypraw do smaku ziołami prowansalskimi, słodką papryką, pieprzem oraz solą. Wyrób.3. Podłużną żaroodporną formę grubo posmaruj tłuszczem. Spód i brzegi obficie oprósz tartą bułką. Z masy uformuj gruby placek. Wzdłuż jednego z boków ustaw jajka ugotowane na twardo. Zwiń i uformuj pieczeń. Ułóż ją w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz około godziny.

Zmysłowe smaki: Makrela w aromatycznym sosie pomidorowymInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas