Pasztet z łososia
To kolejny przysmak dla osób, które lubią jeść ryby. Są zdrowe i zawierają niezwykle cenne kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3. Pasztet z łososia to idealny, zdrowy dodatek do chleba i sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację.
Łososia umyj, osusz i pokrój w kostkę. Małą natkę pietruszki umyj, osusz i bardzo drobno posiekaj.Do miski włóż łososia dodaj sok z cytryny, posiekaną pietruszkę oraz koncentrat, wymieszaj. Następnie wszystko rozdrobnij blenderem.
Dodaj jajko, połowę śmietanki kremówki i kwaśnej śmietany, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Małą keksówkę posmaruj masłem i wyłóż folią aluminiową. Wylej łososiową masę. Foremkę przykryj folią aluminiową. Dużą blachę napełnij zimną wodą do 1/3 jej wysokości. Wstaw do niej keksówkę. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 150°C. Gdy wystygnie, wstaw na kilka godzin do lodówki.
***
Zobacz również: