Pasztet z łososia

To kolejny przysmak dla osób, które lubią jeść ryby. Są zdrowe i zawierają niezwykle cenne kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3. Pasztet z łososia to idealny, zdrowy dodatek do chleba i sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację.

Pasztet z łososia pasuje doskonale do różnego rodzaju pieczyw
Pasztet z łososia pasuje doskonale do różnego rodzaju pieczyw123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 dag świeżego łososia
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka passaty z pomidorów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól l biały pieprz

Łososia umyj, osusz i pokrój w kostkę. Małą natkę pietruszki umyj, osusz i bardzo drobno posiekaj.Do miski włóż łososia dodaj sok z cytryny, posiekaną pietruszkę oraz koncentrat, wymieszaj. Następnie wszystko rozdrobnij blenderem.

Dodaj jajko, połowę śmietanki kremówki i kwaśnej śmietany, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Małą keksówkę posmaruj masłem i wyłóż folią aluminiową. Wylej łososiową masę. Foremkę przykryj folią aluminiową. Dużą blachę napełnij zimną wodą do 1/3 jej wysokości. Wstaw do niej keksówkę. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 150°C. Gdy wystygnie, wstaw na kilka godzin do lodówki.

***

Zobacz również: 

"Ewa gotuje": SztufadaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas