Pasztet z łososia i dorsza
Dla miłośników dań rybnych. Idealny do pieczywa!

Składniki
- 50 dag świeżego dorsza
- 30 dag świeżego łososia
- kajzerka
- 2 jajka
- 10 dag śmietany 18 proc.
- 4 łyżki bułki tartej
- cebula
- pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- łyżka soku z cytryny
- 30 dag łososia wędzonego w plastrach
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Oczyszczone z ości ryby gotuj 15 minut na parze. Kajzerkę namocz. 3/4 gotowanej ryby zmiel. Dodaj jajka, śmietanę, odciśniętą kajzerkę, bułkę tartą, pokrojoną cebulę, koperek, łyżkę masła, sól, pieprz i sok z cytryny. Wyrób. 2. Połowę masy wyłóż w formie wysmarowanej resztą masła. Na niej ułóż pozostałą rybę i przykryj drugą częścią masy. Piecz 50 minut w temp. 180 st. C. Pasztet podawaj wystudzony i owinięty plastrami wędzonego łososia.