Pasztet z oliwkami i grzybkami
Chleb namocz w mleku, odciśnij.
Składniki dla 4 osób:
- 1 kg czerstwego chleba razowego
- litr mleka
- pół szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 40 dag oliwek
- 40 dag grzybków marynowanych
- 4 cebule
- 4 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- pieprz czerwony
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Chleb namocz w mleku, odciśnij. Cebule pokrój w piórka, podsmaż na oleju. Chleb, oliwki, grzybki, cebulę zmiel dwukrotnie. Dodaj do masy mąkę, jajka, olej, przyprawy. Wyrób.
2. Tortownicę wysmaruj masłem, posyp bułką tartą. Włóż masę. Piecz godzinę w temp. 180°C.