Reklama

Reklama

Pasztet z pieczonych warzyw i ryżu

Pieczone, zimowe warzywa wraz z ryżem parboiled w formie pasztetu to pyszna propozycja na bezmięsny dodatek do kanapek.

Składniki

  • 2 saszetki ryżu parboiled (np. marki Britta)
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól i pieprz
  • 50ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Reklama

2. Warzywa i czosnek obrać, natrzeć olejem i solą. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie (40 - 60 minut).

3. Upieczone warzywa i połowę ryżu zmielić w maszynce do mięsa. Dodać pozostały ryż, olej i przyprawy. Całość zapiekać około 40 minut w 180 stopniach.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje