Pasztet z pieczonych warzyw i ryżu
Pieczone, zimowe warzywa wraz z ryżem parboiled w formie pasztetu to pyszna propozycja na bezmięsny dodatek do kanapek.

Składniki
- 2 saszetki ryżu parboiled (np. marki Britta)
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- Sól i pieprz
- 50ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
2. Warzywa i czosnek obrać, natrzeć olejem i solą. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie (40 - 60 minut).
3. Upieczone warzywa i połowę ryżu zmielić w maszynce do mięsa. Dodać pozostały ryż, olej i przyprawy. Całość zapiekać około 40 minut w 180 stopniach.