Reklama

Reklama

Patelnia pełna smaków

Udka najlepiej smakują w towarzystwie pieczonych warzyw

Czas przyrządzenia: ok. 70 min
Składniki dla: 3-4 porcji

Składniki

  • 6 -8 podudzi lub 3-4 udka
  • 5-6 małych ziemniaków
  • 12-15 kolorowych pomidorków,
  • najlepiej na gałązkach
  • 3-4 plasterki limonki
  • natka pietruszki do dekoracji
  • olej

Składniki - marynata

  • 6-7 gałązek
  • świeżego rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu, np. gryczanego
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Sposób przygotowania

1. Przygotuj marynatę: rozpuść miód w 100 ml wrzątku. Oberwij listki rozmarynu, utrzyj je z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, szczyptą soli i pieprzu. Dodaj posiekane łodyżki. Gorczycę utrzyj w moździerzu i dodaj z gałką do pasty. Wymieszaj z wodą z miodem. Marynatą posmaruj kurczaka, owiń folią. Odstaw, by się zamarynował. 

2. Ziemniaki obierz, gotuj ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź. Pomidorki ostrożnie umyj (aby nie oberwać ich z gałązek), osusz. Wyciśnij sok z plasterka limonki. Skrop nim mięso. Kurczaka wraz z warzywami przełóż do brytfanki cienko posmarowanej olejem. Obłóż resztą plasterków limonki. Posmaruj olejem. Piecz 40 minut w 170 st. C. Zostaw do ostygnięcia. Podsmaż na patelni. Udekoruj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje