Patelnia pełna smaków
Udka najlepiej smakują w towarzystwie pieczonych warzyw

Składniki
- 6 -8 podudzi lub 3-4 udka
- 5-6 małych ziemniaków
- 12-15 kolorowych pomidorków,
- najlepiej na gałązkach
- 3-4 plasterki limonki
- natka pietruszki do dekoracji
- olej
- marynata
- 6-7 gałązek
- świeżego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu, np. gryczanego
- 1 łyżka nasion gorczycy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Sposób przygotowania
1. Przygotuj marynatę: rozpuść miód w 100 ml wrzątku. Oberwij listki rozmarynu, utrzyj je z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, szczyptą soli i pieprzu. Dodaj posiekane łodyżki. Gorczycę utrzyj w moździerzu i dodaj z gałką do pasty. Wymieszaj z wodą z miodem. Marynatą posmaruj kurczaka, owiń folią. Odstaw, by się zamarynował. 2. Ziemniaki obierz, gotuj ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź. Pomidorki ostrożnie umyj (aby nie oberwać ich z gałązek), osusz. Wyciśnij sok z plasterka limonki. Skrop nim mięso. Kurczaka wraz z warzywami przełóż do brytfanki cienko posmarowanej olejem. Obłóż resztą plasterków limonki. Posmaruj olejem. Piecz 40 minut w 170 st. C. Zostaw do ostygnięcia. Podsmaż na patelni. Udekoruj.