Składniki na 4 porcje: - 1 kg ziemniaków, - 3-4 łyżki oleju, - sól, pieprz, - 15 g masło i margaryna, - 15 g mąki, - 0,25 l mleka, - łyżeczka bulionu warzywnego instant, - 1-2 łyżeczki musztardy, - pół pęczka koperku, - 2 cebule, - 4 korniszony, - 250 g filetu z łososia, - 250 filetu z dorsza, - cytryna Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. 2-3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, ziemniaki obsmażać przez 15 min., doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Ogórki pokroić w plasterki. 5 minut przed końcem smażenia dodać do ziemniaków. Tłuszcz roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać. Mieszając wlać mleko, zagotować. Dodać bulion i musztardę. Odłożyć nieco koperku do dekoracji resztę posiekać i dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Ryby pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, posolić. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni i obsmażyć ryby przez 5 minut. Dodać do ziemniaków. Nakładać na talerze, polewać sosem, dekorować koperkiem. Czas przygotowania 30 minut Jedna porcja zawiera 2050 kJ/490 kcal