Patelnia ryżowo-mięsna
Prosta potrawa z ryżu i mięsa mielonego.

Składniki:
- 200 g ryżu
- por
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oleju
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- 400 ml bulionu
- 20 g masła
- 20 g mąki
- 1 łyżeczka curry
- 200 ml mleka
- 200 g śmietankowego sera topionego
- pół pęczka pietruszki
Przygotowanie:
Ryż ugotowac w osolonej wodzie. Pora pokroić w plasterki, paprykę wypestkować, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć mięso, dodać pora i paprykę. Wlać 200 ml bulionu i gotować 15 minut. W tym czasie przygotować zasmażkę, dodać curry, wlać 200 ml bulionu i mleko, cały czas mieszając. Dodac serek topiony. Ugotowany ryż dodać do mięsa, dodać posiekaną pietruszkę, polać sosem.
Czas przygotowania 40 minut
Jedna porcja zawiera 3310 kJ/791 kcal