Pavlova z truskawkami
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Składniki dla 4 osób:
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 180 g ksylitolu
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem:
- 2 puszki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżki stewii w pudrze
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj rozdrobiony (np. tłuczkiem) ksylitol. Gdy się rozpuści, powoli wlewaj ocet i dodawaj po łyżeczce przesianej mąki ziemniaczanej, cały czas ubijając. Piekarnik rozgrzej do 150 stopni C. Blaszkę wyłóż pergaminem i wylej na nią masę białkową, formując koło. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 stopni C (termoobieg) i susz bezę przez 1,5 godziny. Po tym czasie uchyl drzwi i wyłącz piekarnik. Zostaw do wystygnięcia. Przygotuj krem: oddziel gęstą śmietankę od wody kokosowej. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz stewię i ubijaj mikserem. Masę wyłóż na wystudzoną bezę i udekoruj owocami.
Czas przygotowania: ok. 15 minut