Pavlova z truskawkami

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Pavlova z truskawkami
Pavlova z truskawkami Picsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 180 g ksylitolu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżki stewii w pudrze
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj rozdrobiony (np. tłuczkiem) ksylitol. Gdy się rozpuści, powoli wlewaj ocet i dodawaj po łyżeczce przesianej mąki ziemniaczanej, cały czas ubijając. Piekarnik rozgrzej do 150 stopni C. Blaszkę wyłóż pergaminem i wylej na nią masę białkową, formując koło. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 stopni C (termoobieg) i susz bezę przez 1,5 godziny. Po tym czasie uchyl drzwi i wyłącz piekarnik. Zostaw do wystygnięcia. Przygotuj krem: oddziel gęstą śmietankę od wody kokosowej. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz stewię i ubijaj mikserem. Masę wyłóż na wystudzoną bezę i udekoruj owocami.

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym TV Interia
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas