Pełnoziarniste znaczy lepsze

W tradycyjnym polskim jadłospisie produkty mączne plasują się zdecydowanie na prowadzeniu. Najczęściej spożywanym zbożem jest pszenica, choć w ostatnich latach można zauważyć coraz większe zainteresowanie żytem, jęczmieniem, owsem i gryką. Chleb powszedni to zazwyczaj pieczywo białe, pszenne, czasem pszenno-żytnie

Pełnoziarnista pizza jest zdrowsza, a smakuje równie dobrze!
Pełnoziarnista pizza jest zdrowsza, a smakuje równie dobrze! materiały prasowe

Jednak coraz więcej piekarni oferuje na swoich półkach produkty wykonane z pełnego ziarna, które znajdują powiększającą się grupę odbiorców. Produkty pełnoziarniste produkowane są z mąk z pełnego przemiału. Oznacza to, że w procesie produkcji ziarno nie zostało pozbawione łuski, tylko zmielone w całości. Mąki białe zawierają głownie skrobię, otrzymywane są z oczyszczonego ziarna. W czasach rewolucji przemysłowej białe pieczywo stało się synonimem postępu i higieny. Jednak obecnie lekarze i dietetycy wypowiadają się o nim niezbyt pochlebnie, namawiając do sięgania po produkty pełnoziarniste.

Bogactwo składników

Z maleńkiego ziarenka może wyrosnąć całkiem duża roślina. Trudno zatem nie docenić skarbów, które kryje w sobie. Dziś wiadomo, że produkty pełnoziarniste zawierają sporą ilość witamin z grupy B oraz są dobrym źródłem wielu minerałów:

  • magnezu, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowo-mięśniowego
  • żelaza, niezbędnego do produkcji hemoglobiny transportującej tlen we krwi
  • cynku, wzmacniającego włosy i paznokcie oraz mającego wpływ na odporność organizmu
  • fosforu , który jest niezbędnym elementem budulcowym kości i zębów

Mąka pełnoziarnista to taka, którą otrzymuje się mieląc całe,

niełuskane ziarno zbóż. To właśnie łuska odpowiada za wysoką wartość

odżywczą produktów z niej wytwarzanych.

Idealna dla osób aktywnych

Pieczywo i makarony pełnoziarniste to produkty o niskim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że nie powodują one nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi, gdyż składają się głównie z węglowodanów złożonych. Dzięki temu dają dłuższe uczucie sytości, a śniadanie złożone z grahamki czy wieloziarnistego chleba sprawi, że na kolejny posiłek będziemy gotowi nawet po kilku godzinach. Wysoka zawartość błonnika poprawia pracę jelit(zapobiega zaparciom), obniża poziom cholesterolu i spowalnia wchłanianie cukrów.

Zmiana nawyków

Warto zadbać o to, aby w codziennej diecie stopniowo eliminować białą mąkę, na rzecz tej bogatszej, pełnoziarnistej. Jak we wszystkim najlepsze okazują się metody małych kroków: na początek warto poszukać dobrej piekarni, gdzie pieczywo produkowane jest na miejscu lub dowożone z pewnego źródła. Takie produkty dłużej zachowują świeżość i świetnie smakują. Dobrze jest również zaopatrzyć się w mąkę z pełnego przemiału i zacząć stosować ją w kuchni. Początkowo można dodawać ją do mąki białej, na przykład smażąc domowe naleśniki. Przygotowując drugie dania czy makaron do zupy również warto sięgnąć po ten ciemniejszy. To w domu, a co z jedzeniem "na mieście"? Coraz więcej lokali rozszerza swoją ofertę o produkty zdrowsze, między innymi pełnoziarniste. Można zamówić kanapki z pełnoziarnistej bagietki, czy też pastę z makaronu z pełnego ziarna.

- Dbanie o zdrowe odżywianie nikogo już chyba nie dziwi. Jednak tryb życia sprawia, że często jadamy "na mieście". Dlatego dobrze jest mieć wybór zamawiając jedzenie do pracy czy spotykając się z przyjaciółmi - mówi Dominika Kłos, właścicielka sieci restauracji Fabryka Pizzy, która ma w swojej ofercie makarony i pizzę produkowane z mąki z pełnego przemiału.

- Dobre makarony pełnoziarniste produkowane są z wyselekcjonowanych ziaren z najlepszej pszenicy durum, dzięki której makaron ma odpowiedni kolor, odpowiedni poziom białka i nie deformuje się podczas gotowania - dodaje.

Pełnoziarniste – słowo klucz

Przemysłowa produkcja żywności nie zawsze zaspokaja oczekiwania konsumentów. Świadomy klient to taki, który czyta etykiety produktów. Słowo "pełnoziarniste" zaczęło pojawiać się coraz częściej na opakowaniach, gdyż dla wielu stało się to synonimem słowa "zdrowe". Najczęściej wiąże się to również ze zmianą koloru na ciemniejszy. Jednak warto uważnie przyjrzeć się temu co dany towar zawiera, gdyż sama barwa może być wynikiem dodatku karmelu czy melasy, a mąka pełnoziarnista wcale nie musi być głównym składnikiem. Warto też pamiętać, że pełne ziarno trawione jest dłużej i może być kłopotliwe dla osób z wrażliwym żołądkiem czy chorobami jelit. Regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych wpływa korzystnie na wzrok, wygląd skóry, włosów i paznokci, łagodzi stresy i może poprawiać koncentrację. Zawarte minerały pomagają przeciwdziałać wielu chorobom i usuwają z organizmu wolne rodniki, oskarżane o wpływ na przedwczesne oznaki starzenia się. Dostępność produktów pełnoziarnistych jest coraz większa, warto na stałe wprowadzić je do swojego jadłospisu.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas