Penne na zielono w sosie śmietanowym
Pomysł na prosty w przygotowaniu obiad.

Składniki
- 40 dag makaronu penne (średnie rurki)
- po 25 dag zielonego groszku i zielonej
- fasolki szparagowej
- 2 małe brokuły
- 2–3 dymki ze szczypiorem
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szkl. śmietany 18-proc.
- 1/2 szkl. bulionu
- 2 duże kulki mozzarelli
- 3 łyżki grubo startego parmezanu
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. W rondelku rozgrzej olej. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj go do oleju. Wlej śmietanę i bulion. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 minut.
2. Brokuły opłucz, podziel na różyczki. Strączki fasolki oraz groszku oczyść, opłucz, ew. potnij na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa gotuj 10 minut w posolonej wodzie.
3. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu (ok. 10 minut), wyjmij i osącz. Dymki oczyść, cebulki i szczypiorek posiekaj.
4. Mozzarellę pokrój w kosteczkę. Do sosu dodaj ser i dymki. Zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Warzywa odcedź, wymieszaj je z makaronem. Polej sosem. Posyp parmezanem.