Reklama

Reklama

Penne na zielono w sosie śmietanowym

Pomysł na prosty w przygotowaniu obiad.

Składniki

  • 40 dag makaronu penne (średnie rurki)
  • po 25 dag zielonego groszku i zielonej
  • fasolki szparagowej
  • 2 małe brokuły
  • 2–3 dymki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szkl. śmietany 18-proc.
  • 1/2 szkl. bulionu
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 3 łyżki grubo startego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. W rondelku rozgrzej olej. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj go do oleju. Wlej śmietanę i bulion. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 minut. 

2. Brokuły opłucz, podziel na różyczki. Strączki fasolki oraz groszku oczyść, opłucz, ew. potnij na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa gotuj 10 minut w posolonej wodzie. 

3. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu (ok. 10 minut), wyjmij i osącz. Dymki oczyść, cebulki i szczypiorek posiekaj. 

4. Mozzarellę pokrój w kosteczkę. Do sosu dodaj ser i dymki. Zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Warzywa odcedź, wymieszaj je z makaronem. Polej sosem. Posyp parmezanem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje