Reklama

Reklama

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Sezon na czosnek niedźwiedzi dobiega końca. Warto skorzystać z dobrodziejstw tej rośliny.

Składniki

  • pęczek czosnku niedźwiedziego, około 100 gramów;
  • 50 gramów orzechów włoskich;
  • 25 gramów nasion słonecznika;
  • 60 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego, lnianego lub oliwy;
  • sok z połówki cytryny;
  • sól do smaku.

Dokładnie umyte i delikatnie osuszone liście kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Orzechy kroimy lub rozdrabniamy w palcach i razem ze słonecznikiem wsypujemy do blendera. Wlewamy olej i sok z cytryny. Solimy. Całość dokładnie blendujemy, aż powstanie jednolita, kremowa pasta. To, czego nie zużyjemy na bieżąco, trzymajmy w szklanym naczyniu w lodówce.

Reklama


  

Dowiedz się więcej na temat: pesto z czosnku niedźwiedziego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje