Pesto z czosnku niedźwiedziego
Sezon na czosnek niedźwiedzi dobiega końca. Warto skorzystać z dobrodziejstw tej rośliny.

Składniki
- pęczek czosnku niedźwiedziego, około 100 gramów;
- 50 gramów orzechów włoskich;
- 25 gramów nasion słonecznika;
- 60 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego, lnianego lub oliwy;
- sok z połówki cytryny;
- sól do smaku.
Dokładnie umyte i delikatnie osuszone liście kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Orzechy kroimy lub rozdrabniamy w palcach i razem ze słonecznikiem wsypujemy do blendera. Wlewamy olej i sok z cytryny. Solimy. Całość dokładnie blendujemy, aż powstanie jednolita, kremowa pasta. To, czego nie zużyjemy na bieżąco, trzymajmy w szklanym naczyniu w lodówce.