Piankowa uczta bez pieczenia
Banalny przepis na pyszny deser.
Sposób przygotowania
1. Spód: zmiksuj ciasteczka z rozpuszczonym masłem. Gdy się połączą, wymieszaj z drobno posiekanymi migdałami. Wyłóż tortownicę pergaminem, spód wylep masą. Włóż do lodówki na 1-2 godziny, by masa stwardniała.
2. Pianka: mleko mocno zagrzej, uważaj, by się nie zagotowało! Maksymalnie zmniejsz ogień i wrzuć pianki. Mieszaj, aż pianki się rozpuszczą. Dolej syrop lub likier, jeszcze raz wymieszaj. Jeśli kolor nie jest wystarczająco zielony, dolej kilka kropel zielonego barwnika spożywczego.
3. Ubij mocno schłodzoną śmietankę na sztywną masę. Możesz dodać do ubijania 1-2 łyżki cukru pudru. Gdy mleko z piankami zupełnie ostygnie, połącz je z bitą śmietaną. Wyłóż na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki.
4. Polewa: podgrzej śmietankę z połamaną czekoladą i pastylkami. Gdy się rozpuszczą, wsyp kakao i wymieszaj. Poczekaj, aż masa ostygnie i wylej ją na piankę. Przykryj folią, tak by nie dotykała wierzchu i znów schłodź.