Piaskowa owsianka

Babka piaskowa z otrębami owsianymi to znakomita propozycja dla tych, którzy preferują zdrowe słodkości. Polecamy nie tylko od święta!

Piaskowa owsianka
Piaskowa owsianka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Stop masło i odstaw do przestygnięcia. Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę, dodając 1 szczyptę soli. Kiedy piana będzie już sztywna, małymi porcjami dosypuj cukier, ciągle ubijając. Gdy piana zrobi się gładka i błyszcząca, domieszaj żółtka, a na końcu - ostudzone, ale wciąż płynne masło. 

2. Przesiej mąkę pszenną, wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną, otrębami, proszkiem, cynamonem i resztą soli. Połącz z masą jajeczną. Dodaj owoce. 

3. Formę na babkę z kominem wysmaruj grubo masłem i wysyp bułką tartą. Przelej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz ok. 45 minut. Placek wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia. Polewę przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Oblej nią babkę. Udekoruj owocami.

Wypieki idealne, bo z perfekcyjnego ciasta

Sposoby na to, by piaskowe ciasta były zawsze udane, są wyjątkowo proste. 

Składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij z lodówki masło, jajka, mleko na minimum 60 minut przed przygotowywaniem ciasta. 

Szczypta soli dodana do ciasta wzbogaci jego smak. 

Nie żałuj czasu na ubijanie i ucieranie jajek czy masła - ciasto będzie puszyste. 

Nigdy nie dodawaj do masy jajeczno-maślanej wszystkich suchych składników na raz. Łącz je małymi porcjami. Kolejną dosypuj, gdy poprzednia dobrze połączy się z ciastem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas