Piaskowa owsianka
Babka piaskowa z otrębami owsianymi to znakomita propozycja dla tych, którzy preferują zdrowe słodkości. Polecamy nie tylko od święta!

Składniki
- 1 szkl. wymieszanych czerwonych porzeczek bez szypułek oraz jagód lub innych drobnych owoców
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. otrębów owsianych
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka (20 dag) masła
- 4 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
- 1 op. gotowej polewy czekoladowej
- owoce do dekoracji
- masło i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania:
1. Stop masło i odstaw do przestygnięcia. Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę, dodając 1 szczyptę soli. Kiedy piana będzie już sztywna, małymi porcjami dosypuj cukier, ciągle ubijając. Gdy piana zrobi się gładka i błyszcząca, domieszaj żółtka, a na końcu - ostudzone, ale wciąż płynne masło. 2. Przesiej mąkę pszenną, wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną, otrębami, proszkiem, cynamonem i resztą soli. Połącz z masą jajeczną. Dodaj owoce. 3. Formę na babkę z kominem wysmaruj grubo masłem i wysyp bułką tartą. Przelej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz ok. 45 minut. Placek wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia. Polewę przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Oblej nią babkę. Udekoruj owocami.
Wypieki idealne, bo z perfekcyjnego ciasta
Sposoby na to, by piaskowe ciasta były zawsze udane, są wyjątkowo proste. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij z lodówki masło, jajka, mleko na minimum 60 minut przed przygotowywaniem ciasta. Szczypta soli dodana do ciasta wzbogaci jego smak. Nie żałuj czasu na ubijanie i ucieranie jajek czy masła - ciasto będzie puszyste. Nigdy nie dodawaj do masy jajeczno-maślanej wszystkich suchych składników na raz. Łącz je małymi porcjami. Kolejną dosypuj, gdy poprzednia dobrze połączy się z ciastem.