Piaskowy kołacz na maślance
Ciasto idealne do porannej kawy

Składniki
- 3 jabłka
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2/3 kostki (15 dag) masła
- 1 czubata szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 4 jajka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szkl. maślanki
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 i 1/2 małej torebki proszku do pieczenia
- 1 szkl. słonych paluszków
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania
1. Jabłka obierz, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Miąższ jabłek od razu skrop sokiem z cytryny. Masło utrzyj razem z cukrem, cukrem waniliowymi i szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wbij po jednym jajku. Dosyp mąkę ziemniaczaną. Wlej maślankę. Dodaj skórkę z cytryny. Utrzyj mikserem. 2. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Okrągłą formę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem. Na wierzchu ułóż cząstki jabłek. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Wierzch posyp orzechami i ok. 2/3 połamanych na kawałeczki paluszków. 3. Kołacz wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. C. Piecz 1 godzinę i 15 minut. Upieczone ciasto lekko przestudź w formie. Następnie przełóż je na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekoruj pozostałymi paluszkami, pokrój na porcje. Ciasto serwuj z sosem chałwowym (przepis na sos w ramce obok).