Reklama

Reklama

Piaskowy kołacz na maślance

Ciasto idealne do porannej kawy

Składniki

  • 3 jabłka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2/3 kostki (15 dag) masła
  • 1 czubata szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szkl. maślanki
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 małej torebki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. słonych paluszków
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

1. Jabłka obierz, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Miąższ jabłek od razu skrop sokiem z cytryny. Masło utrzyj razem z cukrem, cukrem waniliowymi i szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wbij po jednym jajku. Dosyp mąkę ziemniaczaną. Wlej maślankę. Dodaj skórkę z cytryny. Utrzyj mikserem. 

2. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Okrągłą formę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem. Na wierzchu ułóż cząstki jabłek. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Wierzch posyp orzechami i ok. 2/3 połamanych na kawałeczki paluszków. 

3. Kołacz wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. C. Piecz 1 godzinę i 15 minut. Upieczone ciasto lekko przestudź w formie. Następnie przełóż je na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekoruj pozostałymi paluszkami, pokrój na porcje. Ciasto serwuj z sosem chałwowym (przepis na sos w ramce obok).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje