Piaskowy kołacz na maślance

Ciasto idealne do porannej kawy

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Jabłka obierz, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Miąższ jabłek od razu skrop sokiem z cytryny. Masło utrzyj razem z cukrem, cukrem waniliowymi i szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wbij po jednym jajku. Dosyp mąkę ziemniaczaną. Wlej maślankę. Dodaj skórkę z cytryny. Utrzyj mikserem. 

2. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Okrągłą formę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem. Na wierzchu ułóż cząstki jabłek. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Wierzch posyp orzechami i ok. 2/3 połamanych na kawałeczki paluszków. 

3. Kołacz wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. C. Piecz 1 godzinę i 15 minut. Upieczone ciasto lekko przestudź w formie. Następnie przełóż je na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekoruj pozostałymi paluszkami, pokrój na porcje. Ciasto serwuj z sosem chałwowym (przepis na sos w ramce obok).

Sernik z czekoladą - tani przepis na pyszne ciastoInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas