Pici - wyjątkowy specjał z Toskanii
Pici to jedna z największych kulinarnych atrakcji Toskanii, której trzeba spróbować podczas pobytu w tamtych stronach. To wyjątkowe, grube i długie ręcznie robione kluski, przypominające spaghetti tylko długością.
Choć pici można kupić w sklepach w Toskanii, gdzie sprzedawane są jako lokalny specjał w sklepach dla turystów, najlepiej skosztować tych naprawdę domowych, jakie podawane są w restauracjach, zwłaszcza w najpiękniejszej części tego regionu, czyli val d'Orcia i val di Chiana koło Sieny.
Sposób ich przygotowania wydaje się banalnie prosty, ale wymaga niezwykłego kunsztu. Do ciasta potrzeba tylko wody, mąki i niewielkiej ilości jajka. Cała sztuka polega na tym, aby te składniki odpowiednio ze sobą połączyć (czyli po włosku appiciare, stąd nazwa: pici). Potem zwinnymi palcami należy kręcić jak najdłuższe spaghetti, nawet półmetrowe. Typowy toskański widok z gospodarstw agro-turystycznych to rozłożone na płótnie, suszące się kluski pici przygotowane do podania.
Same w sobie są tak znakomite, że wymagają możliwie najprostszych dodatków; na przykład zwykłego sosu pomidorowego z czosnkiem czy pesto. Ale prawdziwym przebojem tradycyjnych toskańskich lokali są pici alle briciole, z usmażonym na oliwie miąższem chleba z dodatkiem peperoncino, czyli pikantnej papryczki.
To najlepszy przykład kuchni rustykalnej, zwyczajnej, ale niepowtarzalnej. W innych rejonach Włoch pici są praktycznie nieznane.