Pide - turecki fast food
Pide uchodzi za turecką wersję pizzy. Łódeczki z ciasta mogą być wypełniane dowolnym farszem.

Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko + 1 do smarowania
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do smażenia cebuli i czosnku do farszu
- 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
- 2-3 kulki mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebulka
- salami lub inna wędlina
- opcjonalnie: ulubiona zielenina, jajka, granulowana cebula
1. Drożdże rozpuszczamy w szklance wypełnionej do połowy ciepłą, przegotowaną wodą, dodajemy łyżeczkę cukru. Zakrywamy rozczyn ściereczką i pozostawiamy na ok. 25 minut.2. W misce łączymy mąkę, 4 łyżki oliwy, jajko, pół kubeczka jogurtu, sól i gotowy rozczyn. Wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto, najlepiej na stolnicy. W razie potrzeby podsypujemy je mąką/dodajemy odrobinę ciepłej wody. Gdy będzie odchodzić od ręki, przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (przynajmniej ok. 4 godzin).3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Rozwałkowujemy każdą, tworząc lekko owalne kształty. 4. Cebulę i czosnek kroimy drobno, szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Na środku każdego kawałka ciasta wykładamy plasterki pokrojonej mozzarelli, cebulę z czosnkiem i salami. Boki ciasta sklejamy, tworząc łódeczki. Smarujemy łódeczki jajkiem. Zapiekamy przez 20 min. w temp. 200 stopni.