Pięć błędów, które popełniasz podczas pieczenia ciasta

Przyznaj się, ile razy zdarzyło ci się przypalić ciasto lub zepsuć przepis? Miało wyjść pyszne niedzielne ciasto, a skończyło się katastrofą kulinarną. Jak uniknąć typowych błędów związanych z pieczeniem? Poznaj rady i kilka cennych wskazówek doświadczonych cukierników, jak upiec doskonałe ciasto.

article cover
©123RF/PICSEL

Temperatura

©123RF/PICSEL

Nie zwracasz uwagi na temperaturę. Otóż produkty muszą być w odpowiedniej temperaturze, aby ciasto się udało, zwłaszcza jeśli przepis wymaga składników takich jak jaja, masło czy mleko. Na przykład jeśli robisz ciasto francuskie wszystkie składniki powinny być tak zimne jak to możliwe.

Inne ciasta wymagają składników w temperaturze pokojowej. Każdy przepis będzie zawierał wskazówki, jeśli temperatura składnika jest ważna. Twoim zadaniem jest przestrzegać tych wskazówek.

Waga

©123RF/PICSEL

Wydawać by się mogło, że doświadczeni cukiernicy wrzucają składniki do miski ważąc je „na oko”. Otóż nic mylnego. Pieczenie jest sztuką i wymaga idealnie odmierzonych składników. Lepiej nie mierzyć "na oko", jeśli chcemy osiągnąć idealną równowagę składników.

Idziesz na skróty

Pomijanie niektórych punktów w przepisie nie jest wskazane. Jednym z najczęściej pomijanych kroków jest przesiewanie mąki. Cukiernicy radzą, aby nie rezygnować z tej czynności. Przesiewanie mąki jest bardzo ważne, jeśli nie chcemy mieć grudek w cieście.

Ustawiasz i zapominasz

©123RF/PICSEL

Pieczenie byłoby łatwe, gdyby można było wstawić ciasto do piekarnika, pójść zająć się innymi rzeczami i wrócić po 40 minutach po idealnie upieczone ciasto. Cukiernicy podkreślają że bardzo ważne jest przekręcanie ciasta w piekarniku w trakcie pieczenia i pilnowanie, aby równo się piekło. Zastosowanie takiego procesu zapobiegnie spaleniu z jednej strony i niedopieczeniu z drugiej.

Zakupy

©123RF/PICSEL

Cukiernicy podkreślają, że podstawowy błąd w wypiekach zaczyna się już na etapie zakupów. Wybór odpowiednich składników ma decydujące znaczenie. Na przykład mąka pełnoziarnista nie zawiera tak dużo glutenu jak biała mąka, więc zastąpienie jednej tą drugą będzie niemożliwe. Przykłady można mnożyć. Postaraj się kupować takie składniki, jakich wymaga przepis.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas