Pięć przepisów na ciastka świąteczne
Boże Narodzenie tuż tuż, zatem wiele osób z pewnością planuje już świąteczne menu. Poza potrawami wigilijnymi nie może zabraknąć w nim pysznych ciasteczek, które umilą podniebienia nie tylko maluchów, ale także dorosłych. Podpowiadamy pięć sprawdzonych przepisów na smaczne świąteczne ciastka.
Korzenne ciasteczka
Zacznijmy od ciasteczek korzennych, które kuszą swoim aromatem i cieszą smakiem. Ich przygotowanie to sama przyjemność.
Potrzebne składniki
* 200 gramów zimnego masła
* dwa żółtka
* 3/4 szklanki cukru pudru
* trzy łyżki przyprawy do pierników
* dwie szklanki mąki
Sposób przygotowania
Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i przyprawą do piernika. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtka. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ciasto wałkujemy na blacie posypanym mąką. Następnie wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut.
Kruche ciastka z jabłkami i marcepanem
Kolejna propozycja to ciastka z jabłkami i marcepanem. Są aromatyczne i kojarzą się z okresem świątecznym. Oto przepis.
Potrzebne składniki
Na ciasto
- dwie i 1/2 szklanki mąki pszennej
- jedna szklanka cukru pudru
- 100 gramów masła
- trzy łyżeczki cukru waniliowego
- dwa żółtka
- 50 gramów jogurtu naturalnego
Nadzienie
- trzy duże kwaśne jabłka
- jedna łyżka brązowego cukru
- cynamon, mielony imbir i goździki do smaku
- skórka starta z jednej cytryny
- 100 gramów marcepanu
Pozostałe składniki
- białko jaja
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Ciasto
Mieszamy mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Nadzienie
Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne, następnie kroimy je w drobną kostkę. Pokrojone owoce przekładamy na patelnię, dodajemy cukier i przyprawy do smaku. Smażymy do momentu, gdy sok z jabłek wyparuje ale pilnujemy, aby jabłka się nie rozgotowały. Studzimy.
Ciastka
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około pięć milimetrów i wycinamy z niego kółka o średnicy około 10 centymetrów. Marcepan również cienko wałkujemy i wycinamy z niego trochę mniejsze kółka niż ciasto, około siedem centymetrów. Spody ciastek układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku ciasta układamy kółka z marcepanu, a na to porcję przyrządzonych jabłek. Posypujemy farsz startą skórką z cytryny, a ciasto po bokach smarujemy białkiem. W cieście, które ma stanowić wierzch ciastek, wycinamy po środku każdego gwiazdkę, ale nie wyciągamy jej. Delikatnie przekładamy ciasto i układamy na farszu. Brzegi dokładnie dookoła dociskamy widelcem. Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy około 25 minut. Gotowe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.
Ciastka kruche
Na Święta Bożego Narodzenia sprawdzą się również ciasteczka kruche, czyli jedne z najbardziej tradycyjnych.
Potrzebne składniki
* 200 gramów miękkiego masła
* 1/2 szklanki cukru pudru
* dwie szklanki mąki
* 1/2 łyżeczki soli
* jedna łyżka kakao
Przygotowanie
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao, sól i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie łączymy składniki. Następnie formujemy kulę, owijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty. Pieczemy ciasteczka przez 12-15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Na koniec możemy udekorować ciastka według gustu.
Cynamonowe księżyce z migdałami
Na okres świąteczny polecamy również przygotować księżyce z migdałami.
Potrzebne składniki
* 50 gramów zmielonych migdałów
* 100 gramów mąki tortowej
* 30 gramów cukru
* 80 gramów masła
* szczypta soli
* dwie/ trzy łyżeczki cynamonu w proszku
* cukier do obtoczenia
Sposób przygotowania
Przesiewamy mąkę, następnie łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Następnie zagniatamy ciasto. Gdy będzie już gotowe, dzielimy je na cztery części i formujemy w wałek o średnicy około jeden centymetr. Odrywamy kawałki formujemy ręcznie księżyce. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 10 minut. Po wystygnięciu obtaczamy ciasteczka w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Cynamonowo-orzechowe gwiazdki
Nasza końcowa propozycja to orzechowe gwiazdki.
Potrzebne składniki
* trzy białka
* 350-400 gramów mielonych orzechów laskowych
* 250 gramów cukru pudru
* jedno opakowanie cukru wanilinowego
* jedna łyżeczka zmielonego cynamonu
* trzy kropelki olejku migdałowego
Przygotowanie
1. Ustawiamy mikser na najwyższe obroty i ubijamy białka na sztywną pianę.
2. Cukier puder przesiewamy i dodajemy stopniowo do białek wciąż je ubijając.
3. Następnie odkładamy dwie duże łyżki piany z cukrem, która posłuży nam jako lukier.
4. Ustawiamy mikser na najniższe obroty i stopniowo dodajemy cukier wanilinowy, olejek, cynamon, połowę orzechów laskowych. Pozostałe zmielone orzechy zagniatamy wraz z cukrową pianą. Należy dodać ich tyle, aby ciasto się nie kleiło.
5. Ciasto przekładamy na oprószoną cukrem pudrem stolnicę i wałkujemy na grubość około 0,5 centymetra.
6. Następnie wycinamy gwiazdki i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
7. Gwiazdki pokrywamy lukrem.
Temperatura i czas pieczenia
Temperatura pieczenia zależna jest od rodzaju piekarnika:
- gazowy: pozycja "1-2" (nie nagrzewamy piekarnika);
- elektryczny: 130 C°-150 C° (nagrzać piekarnik).
Czas pieczenia wynosi 20-30 minut.
Dobra rada
Ciasteczka najlepiej przechowywać w tekturowym pudełku.