Pięć sposobów na deser z marchwią

Ciasto z makiem
Ciasto z makiem123RF/PICSEL

Marchwiaki z makiem

Składniki

- ciasto

  • 180 ml mleka
  • 410 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant np. Delecta
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła

- farsz

  • 2 starte marchewki
  • 2 łyżki mielonego maku np. Bakalland
  • 1 opakowanie skórki z pomarańczy np. Bakalland
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 starte goździki
  • 2 łyżki miodu

- do posmarowania

  • 1 jajo
Frytki z marchewkiInteria KulinariaInteria Kulinaria

Kaszubskie orzechy z marchwi

Orzeszki z marchwi
Orzeszki z marchwimateriały prasowe

Składniki

  • 100 g marchwi
  • 100 g mąki plus 15 g na dodanie
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant np. Delecta

- nadzienie

  • 100 g żurawiny całe owoce np. Bakalland
Przepis na babeczki marchewkoweInteria KulinariaInteria Kulinaria

Piernik z marchwi

Piernik z marchwi
Piernik z marchwimateriały prasowe

Składniki

  • 1 opakowanie np. Piernika Duża Blacha Delecta
  • 3 jaja
  • 175 ml wody
  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki marchwi startej na małych oczkach, odciśniętej z nadmiaru soku
  • 100 g płatków migdałowych np. Bakalland
  • 50 g rodzynek np. Bakalland
  • cukier puder
Zmysłowe smaki: Ciasto marchewkoweINTERIA.TVInteria.tv
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?