Reklama

Reklama

Pięć sposobów na deser z marchwią

To podobno niej angielscy lotnicy zawdzięczali podczas wojny swoją niezwykłą skuteczność w namierzaniu samolotów wroga. Plotka głosiła bowiem, że poprawia wzrok. Choć mit ten został niedawno obalony, nie sposób odmówić jej mnóstwa innych właściwości zdrowotnych. O czym mowa? Oczywiście o marchewce!

Marchwiaki z makiem

Składniki - ciasto

  • 180 ml mleka
  • 410 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant np. Delecta
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła

Składniki - farsz

  • 2 starte marchewki
  • 2 łyżki mielonego maku np. Bakalland
  • 1 opakowanie skórki z pomarańczy np. Bakalland
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 starte goździki
  • 2 łyżki miodu

Składniki - do posmarowania

  • 1 jajo

Marchwiaki z makiem to kolejny po kaszubskich orzechach produkt regionalny, tym z miejscowości Kąkolewnica. Ich wykonanie jest niezwykle proste. Dawniej, gospodynie piekły je z okazji Wszystkich Świętych i obdarowywały nimi ubogich gromadzących się przy cmentarzach i kościołach. Dziś, możemy się nim zajadać przez cały rok.

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). W tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy z mlekiem. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, drożdże i sól.

Formujemy wgłębienie i wlewamy do niego mleko z masłem. Mieszamy i formujemy ciasto i następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie składniki na farsz dokładnie mieszamy ze sobą. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm w prostokątnym kształcie. Dodajemy składniki z farszu równomiernie po całym cieście. Zawijamy w roladkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch ciasta jajem i pieczemy 50 minut. Marchwiak gotowy!

Reklama


Kaszubskie orzechy z marchwi

Składniki

  • 100 g marchwi
  • 100 g mąki plus 15 g na dodanie
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant np. Delecta

Składniki - nadzienie

  • 100 g żurawiny całe owoce np. Bakalland

Marchew lubi czasami polecieć sobie w... kulki. I to nie byle jakie, bo kaszubskie! Pierwsze wzmianki o kaszubskich orzechach z marchwi pojawiły się w 1928 roku, kiedy wypiekali je zarówno ci ubożsi, jak i ci zamożni.

Od czego zacząć ich przygotowanie? Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).

Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy marchew (nie odciskając soku), łączymy ją z resztą składników i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Dodajemy pozostałe 15 g mąki i mieszamy z ciastem. Dzielimy ciasto na kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy zgrabną kulkę. Wkładamy do środka żurawinę, zamykamy i obtaczamy w mące. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce. Pieczemy 10 minut w 180°C , potem 15 minut w 160 stopniach. Gdy po wszystkim kulki ostygną, można je serwować gościom.


Piernik z marchwi

Składniki

  • 1 opakowanie np. Piernika Duża Blacha Delecta
  • 3 jaja
  • 175 ml wody
  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki marchwi startej na małych oczkach, odciśniętej z nadmiaru soku
  • 100 g płatków migdałowych np. Bakalland
  • 50 g rodzynek np. Bakalland
  • cukier puder

Kolejny przepis udowadnia, że piernik można wykorzystać nie tylko od święta.

Dno okrągłej formy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (bez termoobiegu). Zawartość torebki z ciastem miksujemy z wodą, jajami i margaryną. Pod koniec miksowania dodajemy marchew, migdały i rodzynki - całość dokładnie mieszamy, do połączenia wszystkich składników. Masę przelewamy do foremki i pieczemy najpierw przez 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie 30 minut w 180°C. Gotowy, wystudzony piernik posypujemy cukrem pudrem. Zdrowo i smacznie, mniam!

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama