Reklama

Reklama

Pięć sposobów na deser z marchwią

To podobno niej angielscy lotnicy zawdzięczali podczas wojny swoją niezwykłą skuteczność w namierzaniu samolotów wroga. Plotka głosiła bowiem, że poprawia wzrok. Choć mit ten został niedawno obalony, nie sposób odmówić jej mnóstwa innych właściwości zdrowotnych. O czym mowa? Oczywiście o marchewce!

Marchwiaki z makiem

Składniki - ciasto

  • 180 ml mleka
  • 410 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant np. Delecta
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła

Składniki - farsz

  • 2 starte marchewki
  • 2 łyżki mielonego maku np. Bakalland
  • 1 opakowanie skórki z pomarańczy np. Bakalland
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 starte goździki
  • 2 łyżki miodu

Składniki - do posmarowania

  • 1 jajo

Marchwiaki z makiem to kolejny po kaszubskich orzechach produkt regionalny, tym z miejscowości Kąkolewnica. Ich wykonanie jest niezwykle proste. Dawniej, gospodynie piekły je z okazji Wszystkich Świętych i obdarowywały nimi ubogich gromadzących się przy cmentarzach i kościołach. Dziś, możemy się nim zajadać przez cały rok.

Reklama

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). W tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy z mlekiem. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, drożdże i sól.

Formujemy wgłębienie i wlewamy do niego mleko z masłem. Mieszamy i formujemy ciasto i następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie składniki na farsz dokładnie mieszamy ze sobą. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm w prostokątnym kształcie. Dodajemy składniki z farszu równomiernie po całym cieście. Zawijamy w roladkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch ciasta jajem i pieczemy 50 minut. Marchwiak gotowy!


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje