Pieczarki z barwnym nadzieniem


● 16 sporych pieczarek ● 15 dag szynki ● cebula ● łyżka oleju ● 3 łyżki płatków owsianych ● 2 pomidory ● 1/2 op. mrożonych rozdrobnionych warzyw ● sól ● mielony biały pieprz ● szkl. tartego żółtego sera● 3 łyżki oliwy ● łyżeczka suszonych ziół prowansalskich● roszponka
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyść i odetnij nóżki. Nóżki posiekaj drobno i razem z drobno posiekaną cebulą krótko podsmaż na oleju. Dodaj płatki owsiane i krótko razem przesmaż.
2. Na drugiej patelni obsmaż mrożone warzywa z pokrojoną szynką. Dodaj do nóżek pieczarek z cebulą.
3. Do przygotowanej masy dodaj pomidory pokrojone w drobną kostkę. Wszystko razem podduś. Dopraw solą i pieprzem, zostaw do ostygnięcia. Następnie wmieszaj do nadzienia część tartego sera.
4. Dwie łyżki oliwy wymieszaj z suszonymi ziołami prowansalskimi i posmaruj wnętrza kapeluszy pieczarek. Następnie wyłóż farsz na kapelusze i posyp je resztą startego żółtego sera.
5. Kapelusze pieczarek włóż do brytfanki i piecz je w piekarniku podgrzanym do temperatury 190°C przez ok. 10-15 minut.
6. Upieczone pieczarki podawaj bogato udekorowane roszponką. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo delikatnie skropić listki zalewą zrobioną z łyżeczki soku cytrynowego, łyżeczki octu winnego, łyżeczki cukru oraz łyżki oliwy i 2 łyżek wody. Składniki połącz i wymieszaj.