Pieczemy drób
Dobrze wypieczona, lekko chrupiąca skórka, pod którą skrywa się soczyste, rozpływające się w ustach mięso i obłędny zapach, który unosi się po kuchni już podczas pieczenia. Jak to osiągnąć? Poznaj proste triki.
Przygotowanie
Przed pieczeniem nacieramy mięso solą oraz pozostałymi przyprawami i pozostawiamy kurczaka na dwie godziny. Zestaw przypraw polecany do drobiu to najczęściej: papryka słodka/ostra, pieprz ziołowy, curry, czosnek granulowany, tymianek i estragon.
Czas pieczenia
Jak długo piec kurczaka? Czas pieczenia najlepiej dostosować do jego wagi - 1 kilogram to godzina pieczenia. Dwukilogramowego pieczemy dwie godziny, a półtorakilogramowego - półtorej.
Wariant pieczenia
Pieczemy w opcji góra dół. Wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zamykamy drzwiczki i obserwujemy. Gdy skórka zacznie się rumienić, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
W czym i jak piec?
Pieczemy pod przykryciem lub w rękawie (foliowym) do pieczenia. W ten sposób unikniemy konieczności polewania kurczaka sosem co jakiś czas w trakcie pieczenia. 20 minut przed końcem pieczenia usuwamy przykrycie i smarujemy skórkę masłem.
W innym, bardziej popularnym (i nieco bardziej pracochłonnym) wariancie co ok. 20 minut polewamy kurczaka sosem z dna naczynia żaroodpornego, a po upływie połowy czasu przewidzianego na pieczenie nakrywamy go spożywczą folią aluminiową. W tej opcji również możemy smarować skórkę masłem ok. 20 minut przed wyjęciem mięsa z pieca.
Mięso będzie bardziej aromatyczne, soczyste, a zarazem lepiej chronione przed przypaleniem, jeśli do naczynia, w którym będzie się piekło wlejemy pół szklanki czystego, przecedzonego rosołu/bulionu lub ewentualnie wody.
***Zobacz także