Pieczeń czosnkowa z piwną nutą

Dla miłośników dań mięsnych

Boczek w plastrach
Boczek w plastrachTina

Sposób przygotowania

1. Boczek opłucz pod bieżącą wodą. Wytrzyj do sucha. Czosnek obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Potem rozetrzyj z solą. Listki laurowe pokrusz. Dodaj do czosnku. Dolej olej i wymieszaj. 

2. Mięso natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną mieszanką. Posyp mieloną ostrą i słodką papryką, pieprzem oraz suszonym majerankiem i rozmarynem. Lekko wetrzyj przyprawy. Tak przygotowane mięso odstaw na noc (a jeszcze lepiej na całą dobę) w chłodne miejsce. 

3. Następnego dnia boczek przełóż do brytfanki. Piwo wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 3 godzin. W czasie pieczenia mięso często polewaj sosem z dna brytfanki. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryj folią aluminiową, by wierzch zbytnio się nie przyrumienił. 

4. Gotowy boczek od razu wyjmij z piekarnika, by nie wysechł. Podawaj np. z dodatkiem ziemniaków zrumienionych na maśle. Udekoruj listkami świeżych ziół.

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas