Pieczeń czosnkowa z piwną nutą

Dla miłośników dań mięsnych

Składniki

  • 2 i 1/2 kg surowego chudego boczku (ze skórką)
  • 1 szkl. jasnego piwa
  • 1 mała główka czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 2-3 gałązki ziół
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy

Sposób przygotowania

1. Boczek opłucz pod bieżącą wodą. Wytrzyj do sucha. Czosnek obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Potem rozetrzyj z solą. Listki laurowe pokrusz. Dodaj do czosnku. Dolej olej i wymieszaj. 

2. Mięso natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną mieszanką. Posyp mieloną ostrą i słodką papryką, pieprzem oraz suszonym majerankiem i rozmarynem. Lekko wetrzyj przyprawy. Tak przygotowane mięso odstaw na noc (a jeszcze lepiej na całą dobę) w chłodne miejsce. 

3. Następnego dnia boczek przełóż do brytfanki. Piwo wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 3 godzin. W czasie pieczenia mięso często polewaj sosem z dna brytfanki. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryj folią aluminiową, by wierzch zbytnio się nie przyrumienił. 

4. Gotowy boczek od razu wyjmij z piekarnika, by nie wysechł. Podawaj np. z dodatkiem ziemniaków zrumienionych na maśle. Udekoruj listkami świeżych ziół.  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje