Pieczeń rzymska
Na uroczysty, rodzinny obiad nada się idealnie!

Składniki
- 1,5 kg mielonego mięsa (najlepiej po równo: wieprzowiny, wołowiny i cielęciny);
- 250 ml wywaru cielęcego (może być z kostki);
- 10 jajek;
- 4 ząbki czosnku;
- 2 łyżki majeranku;
- 2 łyżki tymianku;
- 1 łyżka suszonej cebuli;
- 1 łyżka pieprzu;
- 2 łyżki masła;
- 1 łyżka tartej bułki
Do miski wkładamy mielone mięso, wbijamy dwa jajka, dodajemy suszoną cebulę, przyprawy i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Całość wyrabiamy, dodając porcjami wywar. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. 8 jajek gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy i odkrajamy "piętki", tak aby widoczne było żółtko. Wystudzone mięso wykładamy na deskę wyłożoną wysmarowaną tłuszczem folią.
Formujemy prostokątny placek i układamy na nim jajka, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie, podnosząc folię z jednej strony, formujemy z mięsa zgrabny wałek. Mięso zsuwamy z folii wprost do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, Pieczemy około 40 minut. Podajemy na zimno i na gorąco.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.