Pieczeń z fasolką, marchewką i ziołami
Żeby pieczeń po pokrojeniu na plastry miała ciekawy wygląd, można do niej włożyć np. gotowane warzywa, jajka, podroby czy parówki. Czasem dodajemy nawet owoce.
1. Obrane marchewki gotujemy w osolonej wodzie 10-12 minut razem z rozmrożoną fasolką, odcedzamy. Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy. Obrane cebule drobno siekamy.
2. Do mięsa dodajemy jaja, odciśniętą kajzerkę, cebulę, koncentrat pomidorowy, doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy połowę masy mięsnej, układamy fasolkę i marchewkę, przykrywamy pozostałym mięsem. Pieczemy 50-60 minut w 180ºC.
3. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut, odcedzamy i studzimy. Kroimy w grube plastry i podsmażamy na oleju na jasnozłoty kolor.
4. Pieczeń przekładamy na półmisek, kroimy na plastry. Posypujemy drobno posiekanymi oregano, tymiankiem, pietruszką i obkładamy pieczonymi ziemniakami. Podajemy z surówkami.