Pieczeń z fasolką, marchewką i ziołami

Żeby pieczeń po pokrojeniu na plastry miała ciekawy wygląd, można do niej włożyć np. gotowane warzywa, jajka, podroby czy parówki. Czasem dodajemy nawet owoce.

Pieczeń można urozmaicić
Pieczeń można urozmaicić©123RF/PICSEL

1. Obrane marchewki gotujemy w osolonej wodzie 10-12 minut razem z rozmrożoną fasolką, odcedzamy. Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy. Obrane cebule drobno siekamy.

2. Do mięsa dodajemy jaja, odciśniętą kajzerkę, cebulę, koncentrat pomidorowy, doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy połowę masy mięsnej, układamy fasolkę i marchewkę, przykrywamy pozostałym mięsem. Pieczemy 50-60 minut w 180ºC.

3. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut, odcedzamy i studzimy. Kroimy w grube plastry i podsmażamy na oleju na jasnozłoty kolor.

4. Pieczeń przekładamy na półmisek, kroimy na plastry. Posypujemy drobno posiekanymi oregano, tymiankiem, pietruszką i obkładamy pieczonymi ziemniakami. Podajemy z surówkami.

Domowe wędliny - przepis na pieczoną łopatkęInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas