Pieczeń z lekkim farszem
Dzięki pomysłowemu nadzieniu mięso zyskuje ciekawszy smak i wyjątkowo apetyczny wygląd. Dania są sycące i jednocześnie pełne zdrowych dodatków!
Pikantna szynka z papryką
Sposób przygotowania
1. Duży garnek napełnij wodą, zagotuj ją. Szynkę opłucz, osusz. Mięso włóż do wrzątku na 3-4 minuty. Wyjmij, osusz. Czosnek obierz, drobno posiekaj, wymieszaj z 3 łyżkami oliwy.
2. Papryki oraz chili oczyść, płucz. Chili posiekaj, a strąki papryki potnij w paski. Szynkę posyp solą, pieprzem i słodką papryką. Skrop czosnkową oliwą. Włóż na 2 godziny do lodówki.
3. Sparzoną szynkę natnij wzdłuż. W otwór włóż 2/3 papryki. Zepnij, przełóż do brytfanki. Podlej bulionem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piecz ok. 90 minut.
4. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pozostałe paski papryki posiekaj, wymieszaj z chili, cebulą, pozostałą oliwą i konfiturą. Mieszankę ułóż na mięsie 25 minut przed wyjęciem z piekarnika.
Łopatka pieczona z dynią
Sposób przygotowania
1. Mięso posyp solą, pieprzem oraz ziołową przyprawą do wieprzowiny. Włóż do lodówki na 2 godziny. Dynię oczyść, miąższ odetnij od skóry i pokrój go w kosteczkę.
2. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Rozłóż kosteczki dyni. Skrop je oliwą. Posyp solą, pieprzem, cynamonem, kolendrą, gałką i kurkumą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210°C. Piecz przez 20 minut.
3. Zioła opłucz, osusz, oderwij igiełki rozmarynu i listki tymianku od gałązek. Pistacje posiekaj. Upieczoną dynię wymieszaj z ziołami i pistacjami. Łopatkę rozetnij na duży płat. Rozłóż nadzienie. Zwiń. Obwiąż bawełnianym sznureczkiem. Ułóż w formie. Podlej 1/2 szkl. wody. Przykryj. Piecz przez 90 minut. Około 30 minut przed wyjęciem z piekarnika odkryj mięso, by ładnie się zrumieniło. Udekoruj.