Pieczeń z lekkim farszem
Dzięki pomysłowemu nadzieniu mięso zyskuje ciekawszy smak i wyjątkowo apetyczny wygląd. Dania są sycące i jednocześnie pełne zdrowych dodatków!

Pikantna szynka z papryką
Składniki
- 2 kg surowej szynki (bez skóry)
- 5 dużych ząbków czosnku
- 6 łyżek oliwy albo oleju
- 3 czerwone papryki
- 1 papryczka chili
- 1 czerwona cebula
- 1-2 łyżki konfitury morelowej do mięs
- l 1 szkl. bulionu warzywnego (domowego albo z kostki)
- sól
- mielony czarny pieprz
- słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania
1. Duży garnek napełnij wodą, zagotuj ją. Szynkę opłucz, osusz. Mięso włóż do wrzątku na 3-4 minuty. Wyjmij, osusz. Czosnek obierz, drobno posiekaj, wymieszaj z 3 łyżkami oliwy. 2. Papryki oraz chili oczyść, płucz. Chili posiekaj, a strąki papryki potnij w paski. Szynkę posyp solą, pieprzem i słodką papryką. Skrop czosnkową oliwą. Włóż na 2 godziny do lodówki. 3. Sparzoną szynkę natnij wzdłuż. W otwór włóż 2/3 papryki. Zepnij, przełóż do brytfanki. Podlej bulionem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piecz ok. 90 minut. 4. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pozostałe paski papryki posiekaj, wymieszaj z chili, cebulą, pozostałą oliwą i konfiturą. Mieszankę ułóż na mięsie 25 minut przed wyjęciem z piekarnika.
Łopatka pieczona z dynią
Składniki
- 1 i 1/2 kg chudej łopatki albo schabu
- 80 dag dyni 3 łyżki
- oliwy
- 2-3 łyżki pistacji (niesolonych)
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sól
- biały pieprz
- mielone: cynamon, gałka muszkatołowa, kolendra i kurkuma
- ziołowa przyprawa do wieprzowiny
Sposób przygotowania
1. Mięso posyp solą, pieprzem oraz ziołową przyprawą do wieprzowiny. Włóż do lodówki na 2 godziny. Dynię oczyść, miąższ odetnij od skóry i pokrój go w kosteczkę.2. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Rozłóż kosteczki dyni. Skrop je oliwą. Posyp solą, pieprzem, cynamonem, kolendrą, gałką i kurkumą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210°C. Piecz przez 20 minut. 3. Zioła opłucz, osusz, oderwij igiełki rozmarynu i listki tymianku od gałązek. Pistacje posiekaj. Upieczoną dynię wymieszaj z ziołami i pistacjami. Łopatkę rozetnij na duży płat. Rozłóż nadzienie. Zwiń. Obwiąż bawełnianym sznureczkiem. Ułóż w formie. Podlej 1/2 szkl. wody. Przykryj. Piecz przez 90 minut. Około 30 minut przed wyjęciem z piekarnika odkryj mięso, by ładnie się zrumieniło. Udekoruj.