Pieczeń z papryką
Idealna na obiad w rodzinnym gronie

Składniki
- 80 dag mieszanego mięsa mielonego
- 3 kolorowe papryki
- 1 pęczek dymek
- 1 łyżka masła
- 2 jajka l4 łyżki tartej bułki
- 2–3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie lsól lpieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
1. Papryki oczyść, opłucz, miąższ potnij w paseczki. Przelej je na sitku wrzącą wodą i dokładnie osącz.2. Dymki oczyść, posiekaj, zeszklij na maśle. Mięso przełóż do miseczki, dodaj dymki. Wbij jajka. Wsyp tartą bułkę, dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę przypraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dobrze wyrób.3. Foremkę keksową posmaruj olejem. Warstwami ułóż w niej mięsną masę i paski papryki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. Piecz 1 godzinę.